Хиляди демонстранти блокираха основни улици в центъра на Хонконг на поредния мащабен протест срещу проектозакон, който ще позволи екстрадиции в Китай.

Макар че в края на миналата седмица 1 милион души излязоха на протест срещу спорния текст, хонконгското правителство се зарече, че ще продължи процедурата по приемането му и ще го гласува до 20 юни.

Снимка: EPA

Множеството окупира сградата на местния парламент с искане да се отмени обсъждането на спорния законопроект. Очакваше се в стачката да се включат около 4000 учители. Над 100 фирми и магазини няма да работят, за да могат служителите им да участват в демонстрациите.

Според протестиращите, Пекин ще използва новото законодателство като инструмент за саморазправа с дисиденти и политически противници в Хонконг. На протестите миналата неделя излязоха над един милион демонстранти. Като бивша британска колония, събитията в Хонконг предизвикаха тревога и в Лондон.

„Притеснени сме от възможните ефекти на предложения закон, заради големия брой британски граждани в Хонконг”, заяви бритнаският премиер Тереза Мей.

Заради обществения натиск, проектозаконът отпадна от дневния ред на местния парламент за допълнителни поправки.