Пореден протест в Хонконг срещу управляващите. Десетки хиляди младежи отново излязоха по улиците, за да подкрепят общата стачка.

Протестите избухнаха преди два месеца заради спорен закон за екстрадиране на заподозрени в Китай. Хонконг е бивша британска колония, китайски район със специален статут. Мирните в началото демонстрации отново прераснаха в сблъсъци със силите на реда и вандалщини.

Азиатският финансов център е обхванат от политическа криза, откакто на 9 юни избухнаха антиправителствени протести, след като властите опитаха да прокарат закон, позволяващ екстрадирането на хора в Китай, за да бъдат съдени за престъпления.

Снимка: EPA

Към 17:30 ч. местно време (12:30 ч. българско) полицията беше арестувала 82 души, най-големият брой задържани протестиращи за ден от началото на демонстрациите.

Протестите продължиха до късно. Демонстрантите бързо се местеха от едно място на друго, за да избегнат полицейските части за борба с безредици, предаде ДПА.

На няколко места в Хонконг станаха ожесточени стълкновения, при които протестиращите хвърляха тухли и палеха огньове пред полицейски участъци.

Сблъсъци имаше и между протестиращи и други жители.

Снимка: EPA

В Норт пойнт на остров Хонконг групи местни жители влязоха в стълкновение с протестиращи, които опитаха да издигнат барикади.

Протестиращите и местните жители хвърляха различни предмети в меле, което продължи до 20 ч. вечерта (13 ч. българско време).

Повече от едно на брой видеа от тези сблъсъци, качени в „Туитър”, показват жителите да отвръщат с еднометрови тояги при нещо, което изглежда като координирана атака, и никъде не може да бъде видяна полиция, отбелязва ДПА.

Днешните митинги се състояха в подкрепа на обща антиправителствена стачка в града, която бе свикана за днес. Според организаторите 27 000 души днес са си взели годишен отпуск или почивен ден по болест в рамките на стачката.

Също днес говорителка обяви, че от началото на протестите полицията е арестувала 420 души. За двата месеца са изстреляни и 160 гумени куршума и 1000 гранати със сълзотворен газ, добави тя.