Химическата атака в сирийския град Дума през април 2018 г. е била медийна постановка, призна продуцент от новините на Би Би Си. Заради нападението Съединените щати нанесоха ракетен удар по цели в Сирия.

В съобщение в социалните мрежи продуцентът Риъм Далати разказва как филмови екипи са подготвили сцените в болницата, където са били откарани пострадалите хора. По думите му нападение е имало, но без употребата на зарин и ситуацията е била използвана от опозицията с цел създаване на допълнителен драматичен ефект.

За съмненията за манипулация още тогава писаха няколко независими западни журналисти. Хора, за които се твърди, че са заснетите деца и родители, също свидетелстваха по-късно, че за участието в снимките са им били раздадени подаръци и лакомства.

Говорител на Би Би Си коментира, че твърденията на Далати са негови лични и не обвързват медията. Междувременно продуцентът изтри публикацията си с мотива, че е нарушил вътрешноредакционни разпоредби и профилът му в "Туитър" стана затворен за хора извън последователите му.

Очаквано, коментарите на Далати веднага предизвикаха интереса на медиите в Русия, а и не само.

„В резултат на откровената мащабна манипулация по територията на суверенната Сирийска арабска република беше нанесен масиран ракетен удар. Тогава разкрихме фалшификация и разказахме за технологията на нейната постановка, както и за печалните резултати, до които тази фалшификация доведе”, каза говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.