Мистериозно заболяване, засегнало множество американски дипломати през последните години, е свързано с руското разузнаване. Това твърди съвместно разследване на медиите The Insider, Der Spiegel и CBS.

Според доклада американски служители по целия свят може да са били мишена на руски звукови оръжия. Те съобщават за необясними симптоми като замаяност. Оплакванията включват още световъртеж, главоболие, трудно концентриране и силен и болезнен шум в ушите.

Отдавна съществува подозрение, че засегнатите са били поразени от насочена енергия или микровълни, изстреляни от скрити устройства – възможност, която беше потвърдена в по-ранен доклад на американското разузнаване.

Хаванският синдром

Феноменът получава името си от столицата на Куба, където първият случай беше открит през 2016 г. Въпреки това, новият доклад предполага, че първите случаи може да са възникнали в Германия две години по-рано.

Новото журналистическо разследване твърди, че членовете на конкретна руска военна разузнавателна единица, известна като 29155, може да са се прицелили в мозъците на американски дипломати с оръжия с „насочена енергия“.

В него се казва, че има доказателства, че членове на подразделението са били в градове по целия свят по времето, когато американски служители са докладвали за инциденти. Смята се, че секретното звено извършва операции в чужбина и е свързано с инциденти, включително опита за отравяне в Обединеното кралство през 2018 г. на руския двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. 

Снимка: bTV

В рамките на разследването сайтът The Insider съобщава, че офицер от подразделение 29155 е бил награден за работата си, свързана с разработването на „несмъртоносни акустични оръжия“.

Как започва всичко?

През 2014 г. продуцентът Ориана Зил де Гранадос работи по репортаж за телевизионното предаване за разследвания на CBS 60 minutes за откриването на посолството на САЩ в Куба при тогавашния президент Обама. След отварянето на посолството през 2015 г. медиите започват да съобщават за поредица от странни медицински симптоми, проявени от работещите в посолството на САЩ в Куба: замаяност, умора, проблеми с паметта и влошено зрение.

Снимка: CBS

„И много рано започнахме да се обръщаме към хора от разузнавателната общност и Държавния департамент, за да разберем какви са тези инциденти. Това ни доведе до Китай, който наистина разшири историята отвъд Хавана, Куба“, казва Зил де Гранадос.

Първата част от поредицата разследващи доклади, наречена „Targeting Americans“, e посветена на служители на Търговския и Държавния департамент, които съобщават, че са чували странни звуци в домовете си, докато са били на работа в Китай. Служителите и членовете на семействата им, които са живели с тях, са страдали от мистериозни наранявания след това, със симптоми като главоболие, гадене, проблеми с паметта и затруднен баланс.

Снимка: CBS

Продуцентите Зил де Гранадос и Майкъл Рей интервюират Марк Ленци, служител по сигурността на Държавния департамент, който е работил в консулството на САЩ в Гуанджоу, Китай. Той разказва пред 60 Minutes, че двамата със съпругата му започнали да страдат от симптомите, след като през 2017 г. чули странни звуци в апартамента си.

Ленци описва звука като „мрамор, който се спуска надолу по метална фуния“. Той каза, че е чувал звука четири пъти, винаги на едно и също място и по едно и също време на деня – точно над креватчето на сина си, когато го е слагал да спи вечер. Малко след като чули звуците, той и съпругата му започнали да се чувстват зле.

Ленци смята, че е бил набелязан заради работата си, използвайки строго секретно оборудване за анализиране на електронни заплахи за дипломатическите мисии.

През 2022 г. втората и третата част от поредицата разследвания разгледаха по-отблизо инцидентите с Хаванския синдром, които са се случили на територията на САЩ и не са били докладвани преди това. Изследва се микровълновата технология, която би могла да бъде използвана като потенциално оръжие срещу тези служители и техните семейства.

Продуцентите Рей и Зил де Гранадос започват да чуват за други случаи на американски служители, които казват, че са били нападнати, докато са били в чужбина, а по-късно са нападнати отново, след като са се върнали в Съединените щати.

Частта от 2022 г. на „Targeting Americans“ също изследва възможността микровълновата технология да бъде използвана като потенциално оръжие срещу тези служители и техните семейства. В нея Джеймс Бенфорд, физик и водещ авторитет в областта на микровълните, обсъжда съществуването на преносими микровълнови предаватели, които могат да увредят тъканите на мозъка. По думите му те могат да предават микровълнова енергия през стени, стъкло и тухли и да бъдат всякакъв размер – колкото по-голям, толкова по-дълъг обхват.

Случаи на Хаванския синдром

Последният случай е от понеделник, когато Пентагонът съобщи, че високопоставен служител на министерството на отбраната, присъствал на миналогодишната среща на върха на НАТО в Литва, е имал симптоми, подобни на Хаванския синдром.

Други случаи са докладвани по целия свят – от Вашингтон до Китай. Направени са повече от 1000 доклада за мистериозното заболяване, като десетки случаи все още официално се считат за необясними.

В някои от случаите това е станало в чужбина, а в други – в дома на жертвите, като при някои е довело до сериозни здравословни проблеми като слепота, загуба на паметта и увреждане на вестибуларния апарат.

Въпреки това, проучване на Националния институт по здравеопазване (NIH), публикувано миналия месец, показа, че ядрено-магнитният резонанс не е успял да открие доказателства за мозъчни увреждания при десетки служители на САЩ, съобщили за заболяването.

Звено 29155

Последната част от разследването „Targeting Americans“ дава голямо развитие на историята с помощта на българския разследващ журналист Христо Грозев, който си сътрудничи заедно с 60 Minutes, The Insider и Der Spiegel.

Снимка: CBS

През 2018 г. Грозев беше първият, който идентифицира съществуването на свръхсекретна руска разузнавателна единица Unit 29155. Той каза пред 60 Minutes, че тази елитна единица се състои от убийци и саботьори, които използват контраразузнаване, експлозиви, отрови и технологично усъвършенствано оборудване на своите цели.

Грозев вярва, че е намерил документ, който може да свърже разузнавателния блок 29155 с акустично енергийно оръжие. Той проследява имейл, за който казва, че е за услуги, предоставени на руското правителство от член на подразделение 29155 за "потенциални възможности за несмъртоносни акустични оръжия".

Източници на 60 Minutes казаха, че заподозрян член на руската част 29155, Алберт Аверянов, който също е син на командира на единица 29155, е обект на разследване на инциденти с Хаванския синдром, докладвани от американци, живеещи в Тбилиси, Грузия.

Снимка: CBS

Грозев установи, че телефонът на Алберт Аверянов е бил изключен по време на инцидентите в Тбилиси. Но източници на 60 Minutes казаха, че има доказателства, че някой в Тбилиси е влязъл в личния имейл на Аверянов по време на тези инциденти. Грозев смята, че самият Аверянов го поставя в града по това време.

„Смятаме, че членове на звено 29155 са били там, за да улеснят, контролират или може би дори лично да осъществят атаки срещу американски дипломати, срещу американски правителствени служители, използвайки акустично оръжие“, казва Грозев пред журналиста Скот Пели.

Какво казва Русия?

Американски военен следовател, който изследва случаите на Хаванския синдром, казва пред 60 Minutes на CBS, че общата връзка между жертвите на болестта е „връзката с Русия“. Според подполковник Грег Едгрийн със сигурност Русия стои зад тези атаки и те са част от световна кампания за неутрализиране на американски служители.

Снимка: CBS

По думите му официалната летва на САЩ за доказване на руско участие е била поставена твърде високо, тъй като страната му не е искала „да се изправи пред някои много трудни истини“. 

Москва отрече обвиненията. В отговор на журналистическото разследване говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза: „Никой никога не е публикувал или изразявал каквито и да е убедителни доказателства за тези неоснователни обвинения никъде. Така че всички те не са нищо повече от неоснователни обвинения“.

Разнопосочни мнения

В отговор на доклада американски служители казаха за CBS News, че е „много малко вероятно чуждестранен противник да носи отговорност“. Въпреки това, те ще продължат да проучват внимателно „аномалните здравни инциденти“, които ще бъдат приоритет за тях.  

Според Джон Болтън, бивш съветник по националната сигурност на Доналд Тръмп, новите обвинения са „много тревожни“. „Не мисля, че правителството, когато бях там, го прие достатъчно сериозно“, твърди той.

От своя страна, републиканският сенатор Джей Ди Ванс, главен съюзник на Тръмп, опроверга доклада, като написа в X: „Чувствам, че много журналисти са си загубили ума“.

Продуцентите Рей и Зил де Гранадос разказват пред 60 Minutes, че все още много неща не са известни. Въпреки последните им открития, няма ясен отговор кой или коя държава стои зад тези инциденти. Няма и "димящ пистолет", който да потвърди подозренията на жертвите, че симптомите на Хаванския синдром, които са изпитали, са резултат от умишлена атака.