Токсичността на фалшивата информация в социалните мрежи прави все по-трудно разграничаването на истината от лъжата. От компанията „Мета“, управляваща Фейсбук, обявиха, че спират новините във Франция, Германия и Великобритания, именно защото алгоритмите не могат да разпознават невярната информация.

„Докато спя бях ухапана по глезена от нещо, което предизвика сърбеж. На сутринта сърбеж нямаше, но се усещаше лека болка. Глезенът ми беше леко подут. До вечерта болката стана нетърпима и не можех да ходя. Консултирах се с двама лекари. Единият доктор отговори: „Има модифицирани насекоми. В момента има много засегнати деца от същия проблем, но действието на отровата им е за всеки организъм различна“.

Снимка: bTV

Този разказ, активно разпространяван в интернет, е с анонимен автор. Но тезата за опасните комари, разработени като биологично оръжие от Украйна, има ясен източник - високопоставени лица от Русия.

„Безпилотният самолет трябва да достави контейнер с насекоми до даден район и да ги освободи“, твърди генерал-лейтенант Игор Кирилов, началник на силите за радиационна, химическа и биологична защита на Руската Федерация.

Снимка: bTV

При ухапване комарите заразяват хората с патогени на особено опасни заболявания. Заразен войник няма да може да изпълнява поставените му задачи“, твърди и Василий Небензя, постоянен представител на Русия в ООН.

Няма обаче доказателства, че в България, а и някъде по света са разпространявани такива насекоми - категорични са учени, работещи в лаборатории у нас, и в чужбина.

„Твърде абсурдно е. Тези комари каква възможност имат за заразяване? И към момента няма такива данни. Аз съдя по данните за разпространение както у нас, така и по света. Напротив, даже имаме доста слаб сезон към предаваните с комари инфекции. Това е за внасяне на смут“, категорична е проф. д-р Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Снимка: bTV

„В научните среди, в които от години работя, ако открием подобни генно модифицирани комари, които могат да го правят и да ги управляваме, би било изключително интересно, защото по този начин може да изкореним, например, маларията и т.н. Подобни коментари са равносилни на това да съобщя, че има извънземни, които обикалят между нас и се опитват да ни избиват“, твърди и д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн.

Внушението за опасните комари у нас е последвано от още едно съмнително твърдение в публикацията. „Знам, че в България има американски биолаборатории и отдавна подготвят комари, които да „ваксинират“ хората“, се казва в едно фалшиво твърдение.

Тезата за секретни военни лаборатории, разработващи биологични оръжия с подкрепата на Съединените щати, не е нова. Тя беше използвана и в първите дни на войната в Украйна.

Снимка: bTV

„Потвърждаваме появилите се по време на специалната операция в Украйна факти на спешното унищожаване от режима на Киев на следите от военно-биологически програми, реализирани и финансирани от Съединените щати“, казва Мария Захарова, говорител на Министерството на външните работи на Русия.

„Целта на тези и други финансирани от Пентагона биолгически изследвания в Украйна е създаване на механизма за скрито разпространение на смъртоносни патогени, насочен срещу Русия“, казва и Елеонора Митрофанова, посланик на Русия в България.

Снимка: bTV

Появи се и внушение, че такива тайни лаборатории са изградени и в България. Това твърдят и някои български политици – например от АБВ и от „Възраждане“. „В американските биолаборатории, каквито очевидно има и в България, се търсят специални патогени, които са опасни за човечеството ни“, пише в социалните медии Костадин Костадинов, лидер на „Възраждане“.

Руски медии заснеха документални филми за лаборатории, които според тях са били базирани в Украйна. В един от тях участва и българска журналистка Диляна Гайтанджиева. Именно тя е най-активна по темата в интернет, като добави нов детайл – „експерименти с български войници“. „Военните учени на Пентагона ще бъдат базирани в Националния център по заразни и паразитни болести - чужди военни експерименти върху наши военни“, твърди журналистката Диляна Гайтанджиева.

Снимка: iStock

„Прочетох, че ще заразяваме войничета с не знам какви си тежки инфекции, с не знам каква си цел, какво ще се прави. Биолаборатории за експерименти сред хора със сигурност няма в системата на общественото здравеопазване, с което съм запозната. Мога да кажа категорично, че Националният център няма никаква възможност и никакво желание да участва в производство на биологично оръжие, както и че единственото нещо, с което се занимава, е диагностика. Никога няма да направи нещо в ущърб на хората. Ние сме тук за доброто на хората“, категорична е проф. д-р Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

„Няма нито едно доказателство за наличието на подобни лаборатории в България. Само искам да отбележа, че се намираме в един политически период, в който пресъхнаха всички теми на определени партийни структури, мина пандемията, войната в Украйна се развива, както една нападната държава се защитава успешно, твърди и д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн.

България е сред страните, подписали Конвенцията за забрана на биологичното оръжие през 1972 година. Документът влиза в сила три години по-късно.

„България във всяка една декларация от 1975 г. подава нулева декларация по отношение на програма за производство на биологични агенти за военни цели. Такава програма ние не сме имали и нямаме и към момента. Категорично в страна членка на ЕС подобно нещо няма как да се случи – най-малкото, защото има граждански контрол върху всички тези аспекти“, пояснява и Драгомир Заков, съветник на премиера по външна политика и сигурност, бивш военен министър.

Според ООН също няма информация за съществуването на подобни програми за биологично оръжие.
„По-скоро е направено като PR ефект – да бъде нещо злокобно, нещо ужасяващо, да се настроят хората изведнъж, да скочат“, отбелязва проф. д-р Ива Христова.

„Трябва да е ясно, че има малко ефекта на „крадеца вика крадеца“. Източникът на тези хибридни атаки идват всъщност от държава, която има история назад на нарушения и на биологическата конвенция, и на химическата конвенция, и риторика, която води до евентуално нарушаване на договора за неразпространение на ядреното оръжие. България не е такава държава категорично. Опасността е, когато се атакува науката с подобна дезинформация, той като това е най-прекият начин за изтичане на умове от България“, казва Драгомир Заков.

„Това са фантазии, интересна тема за научно-фантастични филми, но в момента няма нито едно доказателство, което да показва, че има дори една капка истина“, смята и д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн.