Комари виждаме всяка година през лятото. Заради опасност от зарази при ухапвания общините пръскат срещу крилатия вредител още от пролетта.

Тази година държавата плаща допълнително 2 милиона лева за борба с комари в края на лятото – месец преди насекомите да намалеят и изчезнат с падане на температурите. Това става с обществени поръчки в цялата страна, които се възлагат с пряко договаряне – т.е. без конкурс.

Почти 1 милион лева от общата сума отиват към една фирма.

„Фирмата е избрана по принципа, че е работено с нея, знае се капацитетът какъв е, човешкият ресурс и техниката. И се знаят местата, за да се скъси времето за обхождане и извършване на обработка – това са извън населените  места, биотопи с труднодостъпни места. Колегите от страната от РЗИ са избрали същата фирма. Всеки си избира самостоятелно“, коментира пред bTV Цезаринка Илиева, началник отдел в СРЗИ.

Посочената фирма е “ДДД-1”. Срещу 116 600 лева, тя трябва да провери в София за ларви на комари, да извърши пръскане, да провери отново и да обработи повторно при нужда. Заданието е за 70 безлюдни места в София, с общо над 43 000 декара площ.

По същия начин с пряко договаряне към същата фирма поръчки за контрол и пръскане са възложили регионалните здравни инспекции на Перник, Благоевград, Плевен, Враца, Монтана, Видин, Велико Търново и Бургас.  Всяка от тези 9 поръчки е за различна сума, като сборно фирмата получава към 1,07 млн. лева с ДДС. 

У нас има над 200 регистрирани фирми в бранша. Хора от бизнеса се чувстват ощетени от липсата на възможност да кандидатстват за поръчките и да се състезават с фирмата  по  цени и качество.

Една от асоциациите на оператори срещу насекоми – вредители е сигнализирала здравното министерство. Фирмите коментират групата на асоциацията в социалните мрежи.

„В актуалната епидемична обстановка на страната, публикувана в сайта на МЗ към момента на сключване на договорите, никъде не фигурира думата комар, ларва, неотложност", посочва Светослав Арнаудов.

„Нека се провери кое РЗИ пожела такава обработка в края на лятото при положение ,че оплаквания от граждани няма никъде. Дори общините спряха да обработват поради липса на комари“, коментира друг потребител в мрежата Чавдар Борисов.

След запитвания на bTV до всички 9 здравни инспекции на споменатите градове те ни отговарят, че са избрали една и съща фирма с мотива, че е позната и утвърдена на пазара. Използвали са текст от закона, който позволява възлагане на поръчка с пряко договаряне, заради спешност.

Спешността, пък е обяснена с факта, че тази година "към настоящия момент възлагане на мероприятия срещу комари не е извършено".

Питаме - защо досега пръскането не е било извършено?

„Регионалните здравни инспекции не са факторът, който може да възложи директно, при условие, че нямаме възлагателна заповед от Министерството на здравеопазването“, обяснява Илиева.

На въпрос защо в края на лятото се възлага тази поръчка, тя отговаря:

„Тази заповед е пристигнала в края на месец юли, началото на месец август. Идвайки заповедта в края на юли, до декември нямаше да може да се извърши една обществена поръчка. По-добре да се направят обработки, защото въпреки късния период те ще имат ефект, те ще снижават. Комарът е много адаптивно насекомо“.

Питаме за забавянето и здравното министерство, в лицето на националния здравен инспектор Ангел Кунчев, който обясни, че е пуснал доклад до министъра за стартиране на процедурата на 21 март.

„Парите не са в нашия бюджет - те са в Комисията по бедствия и аварии. Тя трябва да разгледа и вземе решение за отпускането, те да бъдат дадени на МЗ, министърът с възлагателна заповед да го даде на РЗИ и това да стане. На 5 юли излиза постановление на МС, с които се одобряват тези средства и на 21 юли министърът издава заповед, с която упълномощава директорите на РЗИ да започнат дейността. То няма за кога, ние септември да обработваме, когато, не, че няма смисъл, но ефектът е съвсем друг! Истината е, че в администрацията има значително забавяне“, допълни доц. Кунчев.

Посоченият от Кунчев орган по бедствия и аварии носи ново име - "Междуведомствена комисия за възстановяване и подпомагане". От там обясниха забавянето със закъснялото гласуване на бюджета тази година. 

Решението да се отпуснат парите срещу комари те изпратили в Министерския съвет на 27 май, където всеки акт се потвърждава за 3 до 4 седмици. Така закъснели и поръчките за контрол и пръскане.

А ние проверяваме как най-канената фирма изпълнител в страната извършва предвидения контрол срещу комари. По молба на екипа ни снимаме старта по изпълнение на дейности по обществената поръчка в Пернишко край село Батановци.

Служителите на фирмата взимат проба за ларви от водата на река Струма. След обиколка из района още две проби не дават положителен резултат.

Местим се край пернишкото село Богданов дол. И тук първата проба не открива ларви на комари. Кметът на селото Ангел Василев обяснява, че не е имало голямо наличие на комари през лятото.

„Това, което спасява в момента положението е фактът, че годината е изключително суха. Съответно те не образуват биотоп там, където по принцип имат и където очакваме да се развиват тези популации на лаври на комари“, обясни Симеон  Петров, представител на фирмата изпълнител.  

В пробата от реката на следващата точка – под този стар мост край Богданов дол, вече се виждат ларви на комари.

Със специални машини две коли на фирмата започват да пръскат реката и храстите покрай нея. От фирмата твърдят, че са от водещите на пазара за борба с вредители, че имат 15 машини като тези и 300 служители и офиси в страната. И уточняват, че изпълняват още поръчки на РЗИ срещу комари в страната.

Уточняват, че имат 14 договори с различни РЗИ в страната. Според договорите обработката във всички РЗИ трябва да завършат работата  на 30. Октомври.

Заедно с описаните поръчки на държавата срещу комари, такива текат всяка година и от общините в България. Те винаги стартират през пролетта и за тях обикновено се състезават повече фирми, потвърдиха за bTV от няколко общини. Такава поръчка например е възложила и Столичната община. В резултат през тазгодишното лято в София почти няма сигнали на граждани за нашествие на комари, казаха за bTV от столичната общинска фирма "Зелени системи".