Шведската екоактивистка Грета Тунберг потегля с яхта през Атлантическия океан, за да участва в среща на върха на ООН за климата. 

Снимка: btvnovinite.bg

Момичето, което отказва да лети със самолет заради вредните емисии, ще пътува с високотехнологичната яхта „Малиция" през oкеана, за да достигне Съединените щати.

Снимка: btvnovinite.bg

Пътешествието ще стартира от бреговете на британския град Плимът и ще приключи в Ню Йорк. Грета ще премине около 5 хиляди и 400 км по вода и плаването ще продължи 2 седмици. Тунберг признава, че я хваща морска болест и няма да ѝ е много конфортно, но може да се справи с това.  

Снимка: btvnovinite.bg

Яхтата няма отделни каюти, нито душ или тоалетна. Оборудвана е със слънчеви панели и подводни турбини, които произвеждат електричество на борда. Специален уред измерва и стойностите на въглеродния двуокис. 

По време на плаването се очаква и лошо време с големи вълни.

„Не се притеснявам за сигурноста си, защото знам, че това е много сигурна яхта и мореплавателите са с голям опит”, заявява Грета Тунберг.

Снимка: btvnovinite.bg

Управлението е поверено на двама професионални мореплаватели Борис Херман и принца на Монако Пиер Казираги. Грета ще бъде придружена от баща си.

На въпрос дали ще се срещне с американския президент, Грета казва, че не иска, защото няма какво повече да му каже.