Активистката в борбата срещу глобалното затопляне Грета Тунберг се срещна за кратко с папа Франциск по време на неговата обща аудиенция на площад "Св. Петър" във Ватикана, съобщиха Ройтерс и ДПА.

Снимка: EPA

16-годишната шведка седеше на първия ред на присъстващите и бе сред подбраните гости, които могат да се ръкуват с папата по време на седмичната му аудиенция.

"Благодаря Ви, че се борите за климата и говорите истината. Това означава много", му каза тя.

"Бог да те благослови, продължавай да работиш, продължавай все така", отвърна й той.

Снимка: EPA

През 2015 г. папа Франциск написа документ за защитата на околната среда от глобалното затопляне, а на среща с ръководители на петролни компании миналата година Франциск заяви, че светът трябва да се преориентира към чисти горива.

"Светият Отец благодари на Грета Тунберг и я насърчи в усилията й за защита на околната среда. Младата шведска активистка, която бе помолила за тази среща, на свой ред благодари на Светия Отец за огромните му усилия за грижи за околната среда", съобщиха от Ватикана в изявление.

Грета Тунберг вдъхнови хиляди млади хора в над 40 страни по света да участват в демонстрации с искане за спешни мерки за борба с глобалното затопляне. Вчера тя се обърна към евродепутатите в Страсбург, утре ще говори в италианския Сенат, а в петък в Рим ще участва в станалия традиционен за този ден младежки митинг в подкрепа на околната среда.