На ничията земя между Гърция и Турция при Кастание напрежението между мигрантите и силите на реда ескалира. Един полицай е ранен от хвърлен камък, а гръцките граничари се оплакват, че от турска страна се реже не само бодливата тел, но и изпращат дронове със сълзотворен газ за мигрантите. 

17 души, които са били арестувани от петък до сега, вече са с присъди – 3 години и половина за нелегално влизане в Гърция. Това нарушава практиката до сега – мигрантите да не бъдат подвеждани под съдебна отговорност, и е ясна демонстрация за политиката на новото гръцко правителство. 

Снимка: Ладислав Цветков

В ничията земя между Турция и Гърция сълзотворният газ е оръжие, използвано и от двете страни. Мигрантите обстрелват силите на реда с камъни и дървета. В един момент обстановката се изостря и всички журналисти са помолени да се изтеглят. 

Малко по-рано пред граничния пункт се събраха около 20  националисти, за да изразят подкрепата си към силите на реда. 

„Положението е трудно, но ние тук няма да имаме проблеми, не се страхувам, защото сме малко селце, а в района има много полиция и военни“, казва жител на Кастание. 

„Границата се охранява отлично. Подсилили сме охраната. Ако се наложи, ще докараме и още служители на реда", обяви Николаос Панагиотопулос - министър на отбраната на Гърция. 

Снимка: Ладислав Цветков, bTV

Въпреки това, по цялата 200-километрова граница опитите за нелегално влизане в страната продължават. 

А властите изпращат съобщения на всички телефони, засечени в района, с предупреждение: "Не се опитвайте да пресечете нелегално!".