На Пазаркуле, където само на няколко километра са границите на Гърция и България, продължават да прииждат и да се струпват мигранти от Сирия, Азия и Африка.

ООН твърди, че поне 13 000 искат да влязат в Гърция. Но турският вътрешен министър твърди, че 75 000 са преминали от Одрин към границите с Гърция. Заради прииждащите групи на няколко пъти се стигна до сблъсъци на Пазаркуле и в ничията земя между Турция и Гърция.

Помощта, която достига до бежанците, струпани в Пазаркуле, е преди всичко хуманитарна. Неправителствени организации през целия ден носеха храна и вода.

Броят на хората е много голям и храната не стига за всички. Така се роди спекулата – търговци започнаха да продават хляб и други стоки на завишени цени.

На Пазаркуле хлябът раздаван от неправителствена организация свършва за минути. „Проблемът е голям, няма пари, няма храна , а и пътят към Европа е затворен“, казва един от мигрантите.

Безплатната храна не стига до всички. А на сергиите преди пункта, всичко е двойно по- скъпо.

Спекула има и в транспорта. При 60 лири редовна цена до Истанбул, за бежанците билетът струва пет пъти отгоре. До Истанбул е 300 лири, казва един от бежанците. Въпреки високата цена, много си тръгват.

„Турският президент, каза, че границите са отворени, но вече тук разбираме, че е затворена. Прибираме се“, споделя един от бежанците. Микробуси с бежанци, пристигат непрекъснато в Одрин. Но вече на границата, бежанците разбират, че път към Европа няма.

Много кметове на турски общини, както и бизнесмени, са заявили готовност да платят транспорта на бежанците, така че хората продължават да пристигат.