Групи от различни националности  се събират от петък в граничната зона между Турция, Гърция и България. 

Това се случва, след като през седмицата военен удар на подкрепяната от Русия сирийска армия уби 33-ма турски войници в Сирия. Турските власти заплашиха Европа с нарушаване на споразумението от 2015 г. и отказ да спира сирийските бежанци по пътя им към Европа. 

Снимка: Мария Василева

В Пазаркуле пристигат хора с различни националности, сред тях има сирийци, но има и от Ирак, Афганистан  и Мароко. Целта на всички тях е да стигнат до Гърция. Те пребивават в Турция от години и по призива, че турската страна е отворила границите си към Европа, са тръгнали към Гърция. 

България засега не попада под тази безпрецедентна бежанска криза.

Опитите на бежанците да проникнат на гръцка територия не само на Пазаркуле, а и по цялата сухоземна граница с Гърция.

Продължава извозването на хора с автобуси към границата, така че точен брой никой не може да каже. От снощи част от семействата тръгнаха обратно, но все още на място има изключително голям брой хора. Сред тях има и малки деца. Те живеят при много лоши санитарни условия, храната, която се носи от неправителствени организации, не достига за всички.

Много е важно гръцката страна да опази границите си, единият от каналите, който се използва от трафикантите в момента е през река Марица. Всеки влязъл мигрант на гръцка територия е бежанец и за нашата страна.

Снимка: Reuters

От другата страна – в гръцкото селище Кастание, има ескалация на напрежението. И двете страни – и мигрантите, и полицията използват сълзотворен газ. Бежанците хвърлят камъни и дървета по силите на реда.

Прави впечатление, че в първите редици на мигрантите са млади мъже – на около 25 години, те са стотици или може би хиляди, но никой не може да каже колко са точно.

Продължава затягането на мерките срещу мигрантите от силите на реда, има вероятност да бъдат изпратени още сили на реда на място.