Засилен контрол, допълнителни патрули по границата ни с Турция и план за действие, ако възникне неочакван мигрантски натиск. Пореден спокоен ден на граничен пункт „Капитан Андреево“. Остават десетки гранични полицаи.

Снимка: bTV

Екип на „Гранична полиция“ тръгват към браздата, където предстои смяна на патрулите по границата с Турция. Сред средствата за контрол са термокамерите.

"Те са както за дневно виждане, така и за нощно виждане с термо-възможности. По този начин операторът различава какъв е обектът“, обясни Христо Стефанов, зам.-директор на РДГП-Елхово.

Снимка: bTV

Според граничните полицаи ситуацията е спокойна. Там са командировани полицаи от цялата страна.

"Към този момент обстановката не налага допълнителни сили и средства, както и от армията“, поясни Стефанов.

Според министър Каракачанов място за безпокойство няма, но България не трябва да се превръща в това, в което се превърнаха Гърция и Италия.

Снимка: bTV

"И аз съм хуманен човек, но няма да се поколебая да не допусна военните -като казвам сила - това означава да възпрепятстваш, не да използваш оръжие. Целта е да не се допусне пробив и да се установи маршрут през България.

Защото това, че в момента напълват гръцката граница, а не българската - е успокоително. Но ако успеят да пробият при гръцката граница и гърците ги притиснат, те няма да имат друг ход освен да завият към нашата граница", каза Красимир Каракачанов,министър на отбраната.

Продължават мерките за сигурност и в пограничните села.