Незаконните пестициди се внасят в Гърция от Турция и България и с тях се търгува неконтролирано. Това показва разследване на телевизия „Скай“.

Нелегалните вещества са пълни с канцерогени и са опасни за човешкото здраве. Те обаче попадат в ръцете на гръцките производители, които въпреки рисковете ги използват, тъй като са много по-евтини, се твърди в разследването.

Тази година, в сравнение с миналата, гръцките власти са конфискували два пъти по-голяма количество, обяснява Йоргос Варелас, ръководител на финансовия отдел в Икономическа полиция.

Незаконните пестициди се внасяли чрез автомобили и камиони, в които са обособени тайници.

Икономическа полиция е установила и фабрика в Северна Гърция, в която опасната контрабанда се стандартизира и опакова.

„Беше идентифицирана и лаборатория за стандартизация, тъй като беше открито голямо количество от тези пестициди в насипно състояние. В това помещение имаше подходящи машини и инструменти за смесване и опаковане на веществата“, казва Йоргос Варелас.

Разследващите са разкрили и специфичен „морски коридор“ за доставки от страните от Северна Африка до фермерите на остров Крит.

 

През последните пет години са конфискувани над пет тона незаконни пестициди, 10 тона незаконни торове и 100 000 евро в брой и превозни средства, използвани за трафик на незаконни вещества.

„Когато лицензираме продукт в ЕС той е преминал през всички стандарти за безопасност. Така че, когато някой използва нещо непознато, не е ясен риска за крайния потребител“, заявява Йоргос Понтикас, президент на ESIF.

„Има някои вещества, наречени нитрозамини, които са канцерогенни и могат да се съдържат във висока концентрация. Именно те могат да се превърнат в проблем за общественото здраве“, подчертава Елени Карасали от Фитопатологичния институт „Бенакейо“.

Карасали обяснява още, че през последната година в лабораторията им е пристигнало голямо количество конфискувани селскостопански торове, което е три пъти повече от предишни години. Проблемът е, че в тези торове са открити забранени от десетилетия вещества с регламент на Европейския съюз.

Незаконните пестициди се използват върху всякакви култури – плодове и зеленчуци, включително за наторяване на маслиновите насаждения, от които се прави зехтин.

Властите в страната обясняват също така, че преди около месец е върната голяма доставка на гръцки зехтин от Испания, защото е продуктът били открити остатъци от забранени вещества.

Натрупването в организма на тези опасни вещества пък могат да отключат опасни заболявания – като например рак или болест на Паркинсон, твърди още гръцката телевизия „Скай“.