Един от най-опасните ефекти от глобалното затопляне ще е съкращаването на популацията на рибите по света с над една-четвърт в следващите 40 години, което ще се прояви особено силно в тропическите региони. Това пише британският ежедневник „Гардиън”, като цитира проучване на Университета в Британска Колумбия, Канада.
Топлата вода води до ускоряване на метаболизма на рибите, защото увеличава нуждата от кислород. Едновременно с това топлата вода съдържа по-малко кислород, което ще доведе до намаляване на размера на видовете, преди да започне да се отразява на общият им брой.
„Бяхме удивени от резултатите. Дори не предполагахме че ефектът на глобалното затопляне ще бъде толкова силен и ще засегне толкова обширни територии”, заявява пред вестника професор Уилям Чонг, един от ръководителите на изследването.
Екипът учени е проследил ефекта от покачващата се температура на океаните върху популацията и разпространението на над 600 рибни вида от цял свят и е открил че те ще намалеят с между 14 и 25 % до 2050 г.
„Гардиън” припомня, че намаляването на размера на видовете и съкращаването на рибната популация може да създаде проблем за растящото на брой човечество, което консумира все повече риба и рибни продукти.