Германският парламент гласува в подкрепа на изпращането на тежки оръжия за Украйна.

Това е символично решение, което отразява промяната на курса на правителството по този въпрос, предаде Асошиейтед прес.

Германия първоначално отказваше да изпраща всякакво нападателно оръжие на Украйна, а по-късно избягваше да изпраща тежко военно оборудване като бронирани машини.   

Под натиск както в страната, така и от съюзниците, правителството на канцлера Олаф Шолц наскоро даде съгласие да се позволи на Украйна да закупи германски оръжия и подкрепи размяната на въоръжение със съюзници, които от своя страна изпращат тежки оръжия на Киев. 

Германия вече е изпратила на Украйна близо 2500 противовъздушни ракети, 900 гранатомета и милиони боеприпаси, включително ръчни гранати и мини, съобщи ДПА. 

Сега Берлин планира да даде бронирани машини на Словения за заместване на танковете от съветската епоха, които страната изпраща на Украйна, да изпрати минохвъргачки директно на Киев и да му позволи да закупи държани на склад самоходни бронирани зенитни оръдия от Германия.  

Германски компании са поискали също да изпратят 88 танка „Леопард“, 100 бронирани машини „Мардер“ и 100 гаубици на Украйна, разрешение за което още не е дадено.         

За днешното решение в Бундестага гласуваха 586 депутати, 100 законодатели се обявиха против, а седем се въздържаха.

То получи подкрепата на управляващите партии и на основния опозиционен блок на Християндемократическия съюз и Християнсоциалния съюз (ХДС/ХСС) на бившата канцлерка Ангела Меркел.