Руското външно министерство съобщи, че е обявило 40 германски дипломатически служители за персона нон грата като ответна мярка, след като Берлин изгони същия брой руски дипломати, предаде Ройтерс.

В съобщението си дипломатическото ведомство посочва, че е взело решението, след като на 4 април Германия е обявила "значителен брой" служители в руското посолство в Берлин за "нежелани".

Това означава на практика изгонването на около една трета от дипломатическия корпус на Берлин в Москва, отбелязва ДПА.

Връчен е протест срещу неприятелската политика на Берлин и изгонването на 40-те руски дипломати в началото на април, заяви външното министерство в Москва.

Като се прибавят и роднините на дипломатите, вероятно решението на Русия ще засегне над 100 германски граждани, които ще трябва да напуснат територията ѝ.

Руското външно министерство допълни, че германският посланик Геза Андреас фон Гайр е уведомен, че Кремъл не одобрява неотдавнашни изказвания на германския външен министър Аналена Бербок.

По-рано този месец тя определи изгонените от Германия руснаци като шпиони, "работили всекидневно в Германия против свободата и сплотеността на германското общество". Бербок добави, че дейността им е била "заплаха за тези, които търсят закрила" в Германия.

Също днес на среща с украински оцелели от Холокоста германският президент Франк-Валтер Щайнмайер нарече оправдаването на войната в Украйна от руския му колега Владимир Путин признак на "порочен" цинизъм.