В Германия, също като в България, има напрежение около предоставянето на военна помощ за Украйна. Там обаче спорът е около това каква точно да е тази помощ, коментира кореспондентът на bTV в Германия Натали Пашева.

В началото на войната, която започна 24 февруари, ФРГ предостави

5000 каски и това предизвика множество подигравки и разочарование.

Само няколко дни след това – на 26 февруари, Германия взима историческото решение да даде военна помощ на страна във военен конфликт. Предоставя противовъздушни ракети, картечници, ръчни гранати, мини и взривни заряди.

ФРГ изпраща още на Киев противотанкови гранатомети, патрони и резервни части, детонатори за взрив.

Въпреки това обаче чуваме недоволни гласове от Украйна – от президента Зеленски и от братята Кличко, защото в този списък липсват смъртоносни оръжия, уточни Пашева.

По думите ѝ това е предизвикало напрежение в правителството и натиск от страна на опозицията в Германия. Канцлерът Олаф Шолц предлага Германия да дава военна помощ на други държави, които да доставят съветска техника на Украйна, или ФРГ да отпусне средства на Киев, с които да си купува оръжия.

Въпреки това гласовете за директна доставка на такива оръжия са много силни и стават все по силни, допълни кореспондентът на bTV в Украйна.

В Германия във военната база „Раймщайн“ днес се провежда конференция по сигурността, посветена на Украйна. Информацията за тази среща е оскъдна. Знае се, че са поканени представители на над 40 държави и над 30 са потвърдили. Сред тях има и страни извън НАТО.

Освен войната в Украйна и бъдещето на държавата на тази среща най-вероятно ще се обсъжда и разширяването на Алианса. Очаква се още в средата на годината към него да се присъединят Швеция и Финландия.

По този начин границата между Русия и страни от НАТО ще се увеличи с 1300 км.

Гледайте повече във видеото!