От началото на април гръцките граждани ще получават в аптеките безплатни антигенни тестове за коронавирус, с които да се тестват сами, съобщи агенция АНА-МПА, като се позовава на информация от правителството.

Всеки гражданин ще има право срещу представяне на осигурителния си номер да получи един безплатен антигенен тест седмично.

Целта е това да осигури провеждането на милиони тестове, които в съчетание с ежедневното тестване от страна на здравните служби, ще допринесат за по-добрия контрол и превенция на епидемията, смятат гръцките власти.

В информацията се съобщава, че тестовете ще бъдат лесни за провеждане в домашна обстановка и имат надеждност от 95% – 99%.

Ако тестът им се окаже положителен, от гражданите се очаква да се регистрират на специалната електронна платформа и да дадат повторна проба в здравна институция.

Безплатните тестове ще бъдат по-лесни за употреба от познатите бързи тестове, които се използват в момента – ще работят с назален секрет или със слюнка, а не с по-трудната за взимане назофарингеална проба.