С ваксина, отрицателен тест или антитела, Гърция ще посреща туристи от средата на май. Южната съседка планира да отвори курортите за чужденци, ако епидемичната обстановка позволява.

Почивката на Халкидики миналата година излиза по-скъпо от обичайното на Тони Ушева заради PCR тестовете. Затова за това лято взема друго решение.

"500 лева просто е безумие и така решихме ваксина да си сложим, специално заради това си направих ваксина“, разказа жената.

Три са изискванията, които гръцките власти ще имат към туристите, за да ги допуснат до хотелите в курортите:

„Хората, които са се ваксинирали, имат негативен тест или са се възстановили от болестта и имат антитела, са добре дошли в Гърция и ние ще ги приветстваме“, съобщи Хари Теохарис, министър на туризма на Гърция.

Туроператори отчитат интерес към хотелите с по-висока категория в Гърция за лятото. Не очакват по-ниски цени заради пандемията. Но възможността да се пътува и с антитела ще увеличи потока на пътуващите, казват от бранша:

„Много хора в България не правят официален PCR тест, което означава, че те пък всъщност ще имат антитела, което означава, че се увеличава броят на хората, които ще могат да се възползват от почивки в Гърция“, каза Дарина Стефанова, управител на туристическа компания.

По 90 хиляди българи ще пътуват месечно към Гърция лятото, прогнозират експертите:

„Ще се качат обемите, но няма да има тези интензивни пътувания, тъй като от една страна нямаме достатъчно ваксинирани, от друга страна имаме малък брой с антитела и най-много ще бъдат тези, които ще бъдат PCR-тестовете, а това като цяло влияе негативно върху пътуванията“, заяви Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.

Българите, притежаващи имот в Гърция, се очаква също да пътуват до там лятото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!