Гръцкото правителство обсъжда план за облекчаване на мерките срещу разпространението на коронавируса заради умората на гражданите и натиска върху икономиката, съобщава телевизия „Скай“.

Различните сценарии ще бъдат обсъдени от експертната комисия, като решенията се очаква да бъдат обявени в петък.

Според сведения на телевизията се очаква от 22 март да бъдат отворени фризьорските и козметичните салони, които ще работят с предварително запазен час.

Сред прогнозите за възможните решения е и намаляване на времетраенето на полицейския час, който през уикенда ще започва от 21 ч. вместо от 19 ч.

Обсъжда се още отново да бъде разрешено на гражданите да излизат за физически упражнения сред природата и с автомобила си, а не само пеша или с велосипед.

За ключова дата се смята също 29 март, когато е възможно да бъде отворена отново търговията на дребно, като не са взети все още решения по какъв начин ще стане това.

Що се отнася до съдилищата, възможно е да възстановят дейността си частично от 22 март с по-нататъшно разхлабване на ограниченията от 29 март.

За училищата плановете са гимназиите да заработят отново в началото на април, но затова все още няма "зелена светлина" от експертите.

По отношение на заведенията за хранене се предвижда да бъдат отворени само на открито през третото десетдневие на април, малко преди Великден.

Използвани са материали на БТА