Франция е доставяла оръжие на сирийски бунтовници, хванати в клопка между силите на режима на Башар Асад и джихадистите от „Ислямска държава”, обяви президентът Франсоа Оланд, цитиран от АФП.

Тези доставки са били извършени „преди няколко месеца, когато сирийски бунтовници бяха изправени едновременно срещу войските на диктатора Башар Асад и срещу действията на терористичната групировка „Ислямска държава", обясни Оланд при посещение на остров Реюнион. „Не можехме да оставим без оръжие единствените сирийци, които подготвяха демокрацията", изтъкна той.

Оланд, който намекна в интервю за вестник „Монд” в сряда вчера, че Франция е извършила такива оръжейни доставки за сирийските бунтовници, уточни, че решението е било взето съгласно ангажиментите й и по правилата на ЕС. Той заяви, че Франция е доставила „известно количество разрешено оборудване за тези бунтовници” в Сирия.

„Ставащото в Сирия е ужасно. От една страна, държавата на Башар Асад продължава да бомбардира и убива, а от друга, „Ислямска държава”. По средата се озовават хората, от които се очакваше да подготвят бъдещето и са хванати в клещи. Затова не трябва да отслабваме подкрепата, която оказахме на тези бунтовници. Те са единствените, които участват в демократичния стремеж", заяви Оланд. Франция обаче не може да направи това сама и нещата се правят съгласувано с Европа и САЩ, добави той.

В бушуващия вече близо три години и половина конфликт в Сирия са убити над 180 000 души, от които една трета са цивилни, сочат оповестени в четвъртък данни на Сирийския център за наблюдение човешките права.

От 18 март 2011 г. до 20 август 2014 г. са убити общо 180 215 души. От тях 58 805 са цивилни, включително 9428 деца и 6036 жени. Освен това са убити 66 365 души от сирийската армия и проправителствените сирийски милиции, както и 49 699 бунтовници и чуждестранни джихадисти, включително членове на радикалната групировка „Ислямска държава".

Неправителствената организация уточнява, че реалният брой на жертвите вероятно е по-голям, тъй като и двете страни в конфликта се опитват да скрият истинските си загуби.

  • Увеличаването на руското военно присъствие може да ожесточи конфликта в Сирия
  • След няколко месеца можело да има документ за примирие в Сирия
  • Обама и Путин се разбраха за нови разговори за Сирия, но не и за Асад
  • Генералният секретар на НАТО е готов за преговори с Русия за Сирия
  • В Северна Сирия е документирано нападение с химическо оръжие
  • Съветът за сигурност на ООН прие за първи път единодушно декларация за Сирия
  • Жертвите от въздушните удари в сирийския град Дума са близо 100
  • Най-малко 80 души са убити при въздушни удари край Дамаск
  • САЩ обвиниха Дамаск, че е засилил атаките с варели бомби в Сирия
  • Над 240 000 са жертвите на четирите години война в Сирия