Френските пекари изпекоха най-дългата франзела (багета) в света – малко над 140 метра. Така те си върнаха рекорда, който им беше отнет от Италия преди пет години, пише германското издание „Шпигел“.

Багетата, която е около 235 пъти по-дълга от обикновената, беше направена в Сюрен, предградие на Париж. Събитието беше организирано от Асоциацията на френските пекари и сладкари.

За да подобрят италианския рекорд от близо 133 метра, поставен на 16 юни 2019 г. в град Комо, френските пекари започнаха да месят и оформят тестото в 3 часа сутринта, преди да го сложат в специално изградена бавнооборотна фурна на колела.

„Всички сме много щастливи, че счупихме този рекорд. Сега можем да се похвалим, че най-дългата франзела в света е изпечена във Франция“, каза Антъни Ариго, един от пекарите, след като тестеното изделие беше признато от журито на Световните рекорди на Гинес.

Част от багета беше отрязана и раздадена на хората, дошли да видят рекорда. Останалата част ще бъдат дарени на бездомните, обясняват организаторите.

Традиционната френска франзела трябва да е дълга около 60 см и да тежи около 250 грама.

Тя се прави само от пшенично брашно, вода, сол и мая, според официалната френска рецепта, пояснява „Шпигел“.