Тя е магистър психолог по професия. Работата си с хора е приела като отговорност, вдъхновение и удовлетворение. Марина обича това, което прави, защото вярва, че психологията и психотерапията могат да ни помогнат в търсенето на нас самите и да подобрят значително живота ни.

Тя знае, че всеки човек е индивидуален, затова и отговорите няма как да бъдат универсални. Има обаче един подход, който Марина открива във времето и започва да прилага в работата си - тя събира хората заедно, но не къде да е, а в малка пекарна, за да месят...хляб.

 

Снимка: Марина Панева, личен архив

В „Жените на България“ ви срещаме с Марина Панева - психолог и създател на „ХляБа терапия“.  Името на проекта не е случайно – то идва от древната сричка „ба“, която означава „дух“, а този дух…може да се предава.

Снимка: Марина Панева, личен архив

От любимо занимание вкъщи, ритуалът по месене на хляб се превръща в групова терапия. В началото тя прави само за семейството си, след което започва да радва и приятелите си с прясно изпечени хлебчета. Така стига до идеята, че месенето може да бъде споделено.

„Правенето на хляб е лично, но то е на масата, когато сме с близките хора“, казва Марина.

Интересен е моментът, в който припознава тази на пръв поглед традиция като терапия.

Снимка: Марина Панева, личен архив

„Когато дойдох в София, имах нужда да дам воля на друга своя страна. Много мислих какво бих правила с желание, затова се обърнах към арт терапията“, разказва тя, която се изразява в работата с глина.

Да твориш с глина обаче и замесването на тесто си приличат, с една малка разлика – хлябът е нещо живо и през него можем да предадем емоция.

Снимка: Марина Панева, личен архив

Марина не е безразлична и към изкуството. Завършила е художествен профил в гимназията, а правенето на хляб е свързано не само с умения, но и с творчество.

„Арт терапията има за цел да се изразяваме свободно, да се преоткриваме, да си представяме, а хлябът е наричане“, казва тя.