Европейски полицейски служби извадиха от строя няколко интернет сървъра, използвани от "Ислямска държава". Това е значителен удар върху способността на въоръжената групировка да разпространява пропаганда онлайн, заяви днес Европол, цитирана от Ройтерс.

При акцията са закрити голям брой профили и уебсайтове на медийния орган на групировката, посочи Европол.

Полицейски служители, участвали в съвместната акция на Европол и полицейските служби на 11 страни, заявиха, че миналата седмица от интернет се премахнати около 26 000 обекта, включително голям брой канали за връзка. 

Преди това Европол заяви, че работи с девет от най-големите платформи в интернет за противодействие на пропагандната дейност на "Ислямска държава", включително с Гугъл, Туитър, Инстаграм и Телеграм.

На сайта си Европол посочи, че миналата седмица в продължение на два дни са проучвани "пропагандни видеа, публикации и профили в социални мрежи, чрез които е изразявана подкрепа за тероризъм и насилствен екстремизъм".

"Телеграм е доставчикът на онлайн услуги", където са открити най-много незаконни материали, заяви Европол. "В резултат значителна част от ключовите играчи в мрежата на "Ислямска държава" в Телеграм беше изтласкана от тази платформа", посочи полицейската служба.

Тя изтъква съдействието, оказано от Телеграм, и допълва, че компанията помага на Европол "да изкорени зловредното съдържание". Засега Телеграм не са отговорили на запитване за коментар.