Европарламентът даде зелена светлина за пренасочване на средства от ЕС за регионално развитие и убежище към страните, които приютяват хора, бягащи от руското нашествие в Украйна.

Евродепутатите приеха мерките с 562 гласа "за", два гласа "против" и трима въздържали се.

Актуализацията на действащите правила ще позволи бързото преразпределяне на наличните средства, за да се помогне на държавите от ЕС да предоставят спешна подкрепа (временно настаняване, снабдяване с храна и вода, медицински грижи или образование) на хората, които напускат Украйна.

Това може да включва средства по политиката на сближаване за периода 2014-2020 г., които все още не са разпределени или изразходвани, както и допълнителни 10 млрд. евро от фондовете "REACT-EU".

Държавите да подадат заявление до ЕС за възстановяване на средствата, които са изразходвали за подпомагане на украинските бежанци, със задна дата, считано от 24 февруари - датата, на която Русия нахлу в Украйна.

ЕС ще може да финансира 100% (вместо обичайните 85%) от средствата за сближаване, изразходвани от държавите членки, за още една година (от средата на 2021 г. до средата на 2022 г.). 

Евродепутатите удължиха с една година - до средата на 2024 г. - срока, в който могат да се използват фонд „Убежище, миграция и интеграция“ и фонд "Вътрешна сигурност" за периода 2014-2020 г., за да се даде на държавите членки бърз достъп до неизползваните средства. 420 млн. евро могат да бъдат освободени, за да бъдат изразходвани за настаняване, храна, здравни грижи или допълнителен персонал.

По данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН), след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари повече от 3 млн. души са напуснали страната, като повечето от тях са се насочили към съседните държави.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!