Над 1000 души са в списък на чакащите да получат статут на временна закрила украински граждани. Единственият пункт в курорта "Слънчев бряг" не може да се справи с наплива, а хотелиерите настояват за удължаване на срока за регистрация или за облекчен режим.

Те са притеснени, че няма да могат да се впишат в срока, определен от държавата в Програмата за подпомагане – до 5 април. От полицията отварят още пунктове без почивен ден и с повече служители.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ние започнахме да настаняваме бежанци от 7 март, към момента имаме 1340 души, от които 430 са деца. Имаме всичко необходимо да осигурим безопасното им пребиваване при нас, справяме се с отоплението, осигуряваме три основни хранения на ден“, обясни хотелиерът Христо Караилиев.

„Системата за регистрация на лица, търсещи временна закрила, започна да работи тази седмица. Засега успешно са се регистрирали четирима души“, добави той.

Снимка: btvnovinite.bg

Елена Андонова предоставя един от хотелите си за пункт за помощи за бежанци, настанила е над 200 души.

„Процесът на регистрация и при нас е много бавен. Хората са записани всички в един списък, който се съставя пред полицията. Това са чакащи за издаване на статут за временна защита. Трябва да се намери вариант този процес да се облекчи, дори с помощта на хотелиерите“, предлага тя.

„Разчитаме на институциите да ускорят максимално процедурата за издаване на документи за временна закрила, тъй като трябва да се намери спешно решение“, отбеляза и Христо Караилиев.

Част от хотелиерите са изпратили писмо до министрите на туризма и на икономиката. Техните предложения са от програма, по която ще бъдат подпомогнати, да отпадне изискването бежанците да имат документ за временна закрила.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!