Първото плащане за хотелиери, които са осъществили настаняване на бежанци от Украйна, ще бъде осъществено в първите 20 дни на април. Кандидатстването за това ще се състои между 1-5 април чрез електронната платформа на системата за управление на национални инвестиции.

Това заяви на брифинг на Кризисния щаб към Министерски съвет за управление на кризата, свързана с конфликта в Украйна зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева.

Кандидатстването ще става с попълването на заявление колко граждани от Украйна са били настанени в мястото за настаняване.

„Това ще е засечено като контрол с информацията, която имаме от Единната система за туристическа информация. Заявления ще се подават за периода 24 февруари – 31 март. Всеки следващ месец ще се кандидатства за осъществените през предходния месец нощувки“, поясни Ирена Георгиева.

Тя обясни, че за първия период на изплащане от 24 февруари до 31 март средства са отпускат за всички хотелиери, настанили бежанци от Украйна. За април и май обаче държавна помощ ще се отпуска само на тези хотелиери, настанили бежанци, които са поискали и получили временна закрила.