У нас към момента са влезли около 94 500 бежанци от Украйна, като 55% от тях или 50 000 души са останали в пределите на страната.

Това заяви на брифинг ръководителят на Кризисния щаб към Министерски съвет за управление на кризата, свързана с конфликта в Украйна полковник Валери Рачев.

На този фон вчера в България са влезли 4556 украински граждани, от тях 2356 са останали.

"Общо в ЕС равнището на бягащите от войната достигна 3,1 млн. души. По-голямата част от напускащите Украйна в западно направление, в Полша броят им достигна 2 млн. души, Румъния с над 600 000 души, Унгария с 250 000 души, Словакия с 210 000 души. Важното е, че пикът, който беше между 5-8 март, е спаднал значително и дневният поток на хора в ЕС е около 100 000 души", добави той.

Полковник Рачев допълни, че 25 държави от ЕС са въвели режима на временна закрила, което е "възможност натоварването в Източна Европа постепенно да се разпредели в целия съюз".

Той припомни, че държавите членки на ЕС могат да използват неусвоени средства от оперативните програми, за да помагат на бежанците.

„Постепенно и гладко започва вторият етап от нашата работа – да предоставим възможността за приобщаване на хората, които бягат от войната. Вече имаме такива, които са получили медицинско обслужване, има деца, които са тръгнали на училище, има мобилни групи на Агенцията по заетостта, които активно работят да открият и предложат на работодателите най-подходящите за тях кадри. На този етап обстановката в страната изглежда спокойно и ситуацията е под контрол“, заяви вицепремиерът Калина Константинова.

Ръководителят на щаба добави, че към този момент у нас има настанени повече от 25 000 души.

„Това е около 85 240 нощувки. Това е направено централизирано. Тук не влизат нощувките на индивидуална основа и тези, които са в обекти с нетуристически характер. Кризисните щабове във всички области са активирани в различна степен, всички са готови, всички получават поддръжка в случай на необходимост”, обясни Рачев.

Следващите приоритети са разширяването на местата за настаняване и намирането на работа.

„Преглеждаме условията за облекчена процедура за наемане на работа”, заяви Рачев.

„Контролът, който се осъществява на границата от ГД „Гранична полиция“, по никакъв начин не е разхлабен. Не изключваме възможността този бежански поток да се използва от хора с недобри намерения“, обясни зам.-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев.

Петя Първанова от Държавна агенция за бежанците заяви, че до момента са регистрирани около 700 граждани на Украйна, които са потърсили международна закрила.

Владимир Върбанов от Министерството на транспорта заяви, че има два кораба с български екипажи, които са блокирани на украински пристанища в Черноморск и Мариупол.

„До този момент сме извозили по суша шестима моряци, които са пожелали да напуснат корабите, а останалите са на борда им и си изпълняват задълженията. В постоянен контрол сме с международната Морска администрация за създаване на т.нар. сини коридори, за да можем да изведем корабите безпрепятствено в безопасни води“, добави той.