Мариана Тошева е новият председател на Държавната агенция за бежанците (ДАБ). По-рано стана ясно, че Петя Първанова е освободена от поста си с решение на Министерския съвет заради незадоволителни резултати през годините, недостатъчна технологична и експертна обезпеченост и готовност за справяне с бежански кризи.

Въпреки че само през последните три години на ДАБ са били осигурявани средства в размер на 50 млн. лв. както от европрограми, така и от държавния бюджет, липсва изграден капацитет и ресурси за управление на ситуацията с разселените от Украйна лица, пишат от правителствената пресслужба. 

За нов председател на ДАБ е назначена Мариана Тошева. Тя има близо 30 години професионален опит в работата с бежанци. Започва като координатор на проект на ВКБООН „Местно заселване на бежанци в България“ още пред 1993 г., по-късно се присъединява към Българския хелзински комитет като зам.-директор на Програма за правна помощ на бежанци и мигранти, а от 2007 г. до съвсем скоро е изпълнявала длъжността програмен мениджър на Бежанско мигрантска служба на Български червен кръст.            

Тошева владее немски, английски и руски езици.