Европа остава в плен на жегите. Отчетени са температурни рекорди, но не е подобрен абсолютният максимум от 48 градуса над нулата през миналия век в Гърция.

В Португалия температурите доближиха 46 градуса по Целзий. В над половината райони на страната е обявен червен код за опасни горещини. Жегата предизвика и голям горски пожар в южната област Алгарве. Над 700 души се борят с огъня, който изпепели стотици хектари и предизвика евакуацията на две села. 

Опасно горещо е и в съседна Испания, където на юг термометърът доближи 44-градусовото деление.

Снимка: EPA

На места в Холандия асфалтът се разтопи, а в Австрия на полицейските кучета бяха сложени специални защитни обувки.

Горещата вълна на север стигна и Скандинавието. В Норвегия живакът достигна 32 градуса по Целзий, а шведите вече са изтощени от продължителните жеги.

В китайските зоопаркове раздават на животните замразени плодове, за да понесат по-леко горещините.

Зад Океана горските пожари в Калифорния не стихват и вече взеха седма жертва. Само за денонощие огънят се разрасна с 25 на сто и нови селища получиха заповед за евакуация. Губернаторът на щата Джери Браун поиска от президента Доналд Тръмп федерална помощ за овладяване на бедствието. 

Канадската провинция Онтарио пък стана жертва на опустошително торнадо. Най-малко един човек е загинал от стихията, която отнесе разруши постройки и преобърна каравани и автомобили.