Гореща вълна застигна Западна Европа, където става все по-горещо. Екстремно високи температури показаха днес термометрите на Пиренеите, във Франция, Италия, Белгия, Холандия и Швейцария.

Синоптиците вече предупредиха, че днес може и да бъдат счупени рекорди. По данни на местните метеорологични служби днес следобед най-горещо беше в Ел Гранадо, Испания и Коруше, Португалия, където температурата достигна 44,9 градуса.

Километрични опашки от автомобили се образуваха днес сутринта и на изхода от Рим към морето. Поради високата влажност на въздуха, усещането е за над 40 градуса. Жегите не спират туристите, който търсят прохлада около фонтаните на града.

Снимка: bTV

Високите температури и горещините в цяла Италия се редуват с изненадващи бури и проливни дъждове.

За пореден ден в много райони от Пиренеите температурите прехвърлят 40 градуса на сянка, като на пряка слънчева светлина те са още по-високи.

Плажовете край Лисабон се препълниха с хора. Властите в Испания издадоха предупреждение за опасно горещо време в централната и южната част на страната.

Предупреждение за опасни жеги е обявено и в две трети от регионите на Франция. Там вече се усеща недостиг на бутилирана вода, а властите препоръчват да се консумира поне 2 литра вода в горещините. Работещите на открито обаче няма как да избягат от жегата.

Снимка: bTV

Горещото време е особено опасно и за възрастните хора.

Гореща беше съботата и у нас. Още в ранния следобед температурите в много райони надхвърлиха 33 градуса.