Горещата вълна в Европа продължава.Предупреждение за екстремни температури е обявено в Португалия, Испания и Италия.

За цяла Италия метеоролозите обявиха Оранжев код за опасно горещо време. Заради високите температури в болниците са приети голям брой възрастни пациенти с дихателни проблеми и дехидратация.

Голяма част от жителите на Рим са във ваканция, но дори в почивните дни Вечният град е пълен с туристи. В горещите часове много хора търсят прохлада около фонтаните.

Особено тежка е ситуацията в южните части на континента – в Португалия и в Испания, където жегите отнеха живота на двама души. Температурите там достигнаха 44 градуса по Целзий и властите издадоха предупреждение за опасност от пожари.

В Холандия термометърът достигна за първи път 38 градуса от началото на миналия век. Най-уязвими в горещините са работещите на открито.

От общината в Рим раздават и безплатно студена минерална вода в най-горещите часове на деня. Пунктовете са разположени на ключови за града и туристите места, така че да бъдат достъпни на всички.

Отворени са и безплатни телефонни линии за спешни случаи и са подсигурени екипи на спешна помощ. Подобни мерки са взети в почти всички големи италиански градове.

Рекордни жеги се очакват и в Германия. Температурата в 9 ч. сутринта достигна почти 30 градуса в Берлин. хОт горещините страдат не само хората, но и дърветата и животните.

Властите помолиха германските граждани да помогнат в напояването на паркове и дървета, и да оставят вода за животни на улицата.

Необичайно горещото лято ще нанесе щети за милиони евро, смятат лесовъди. Младите насаждения няма да издържат без допълнително поливане. Затова и повечето дървета, садени наскоро в градовете, осъмнаха с табелки: "Аз съм от скоро тук и моля да ме поливате в горещите дни".

По улиците почти не се виждат хора, за сметка на това са пълни басейните и езерата. В парковете прохлада търсят собствениците на кучета и млади семейства с деца.

Поради климата в Германия, в домовете не е обичайно да има климатици и това лято единственото спасение са гората и реките.