Европейският парламент одобри спорна реформа на правилата за авторските права в цифровия единен пазар. 348 депутати гладуваха „За”, а 274 – „Против”.

Директивата предвижда онлайн платформи като „Гугъл” и „Ютюб” да подписват лицензионни споразумения с писатели, журналисти, музиканти и други автори, за да могат да използват техните творби.

Брюксел отбеляза, че целта е да се защити европейското културно наследство и да се гарантира, че творците получават справедливи възнаграждения. Критиците на реформата обаче се опасяват, че тя ще ограничи достъпа до информация и ще облагодетелства големите компании.

Една от най-противоречивите промени се отнася до социалните мрежи като „Фейсбук” и „Инстаграм”. Те ще трябва да поемат по-голяма отговорност за това дали потребителите им публикуват материали, които са обект на авторски права. Според експерти това означава въвеждане на строги автоматизирани филтри за съдържанието, като така има риск и съдържание като реакции, коментари и пародии да се окаже забранено.

Спорен е и чл. 11, задължаващ сайтовете да плащат на медиите, за да цитират каквото и да е, освен „отделни думи или много кратки откъси“ от техни публикации. Опасенията са, че така по-малките средства за масова информация ще бъдат напълно заличени от големите платформи за сметка на големите играчи в бранша, които по-лесно могат да се договорят с онлайн гигантите.

Съпротивата срещу реформата е значителна. Създателят на World Wide Web сър Тим Бърнърс-Лий започна кампанията #SaveYourInternet, която събра около пет милиона подписа. Повече от 200 европейски учени пък публикуваха поредица от отворени писма, в които призовават реформата да бъде отхвърлена.

Въпреки това, редица творци подкрепят промените. Сред тях са световноизвестният режисьор Педро Алмодовар и Бени Андершон от култовата група „Абба”.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!