Европейският парламент одобри фундаментална реформа в областта на авторското право в интернет. Реформите засягат всеки пети европеец.

Текстът за филтрирането на съдържание в интернет породи много спорове. Така пародийни произведения например дори няма да бъдат качвани в интернет, а машини ще преценяват дали да качат в мрежата ваше произведение или публикация, посочват застъпниците на неутралния интернет.

В подкрепа на каузата на отворения интернет застанаха  редица български творци. Българската група Destructive Creation, сложи знак „Цензура” на паметника на Гутенберг в Страсбург, където заседава европарламента

„Гутеберг е създал печатната машина, за да бъде споделяно знанието, а сега през 2018 се опитваме да го ограничим”, отбелязаха  активистите.

Попсензацията Дара като творец очаква да получава процент от големите платформи за авторското съдържание, което генерира: „Смятам ,че трябва да има процент на артистите за тези парва които се взимат от нас това е като да ти влязат в къщата и да ти откраднат чашите не мисля че на някой би му било приятно".

Адвокат Емил Георгиев, който е застъпник на свободния интернет, е категоричен, че Директивата за авторското право ще промени интернет осезаемо: „Атакува се най-важната черта на интернет: като публичен форум да споделяме мисли емоции под формата не само на текст, на снимки, видеа, снимане на концерт, картинки с хумористичен характер (…) Ще има интернет който е по-лош”.

Комисарят по цифрово общество и цифров пазар Мария Габриел обяви, че с реформата на авторското право се защитава свободата на словото: „Гарантира се на 7 хиляди европейски онлайн платформи да развиват свои иновативни предложения и бизнесмодели. А мнозинството в европарламента одобри реформата”.

„Ние също сме потребители. Как ще искаме някой да ни ограничи тази свобода?! Но в същото време искаме и творците да имат своето заплащане или част поне от тази печалба, която големите генератори или платформи получават”, подчерта Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП).

„Съвсем категорично се виждат все по-изострени и все по-вредни, според мен, лобистки интереси. на големите платформи”, добави и Ангел Джамбгазки (ВМРО/ЕКР).

Окончателния вариант на директивата ще бъде обект на преговори между ЕК, Европейския съвет и Парламента.