Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че ще председателства заседание на правителството през януари, което е безпрецедентен ход за турски държавен глава в последните години, съобщава Франс прес.

Умереният ислямист Ердоган, който е обвиняван в авторитаризъм, оглавяваше турското правителство от 2003 г. до 2014 г., но през август тази година спечели първите преки президентски избори и стана държавен глава.

Предишните президенти, включително предшественикът на Ердоган и някогашен близък сподвижник Абдула Гюл, изпълняваше предимно церемониална роля, но тя беше променена в четирите месеца, откакто Ердоган дойде на власт.

Председателстването на заседание на кабинета е изключително важна стъпка в явен стремеж на Ердоган да превърне президентския пост в най-важния в Турция както на теория, така и на практика. Той заяви пред репортери, че ще председателства заседанието на кабинета на 19 януари в обширния си нов президентски дворец в квартал Бестепе в Анкара.

"Ще събера министрите от кабинета на 19 януари в Бестепе и ще председателствам заседанието на кабинета там", заяви турският президент, като подчерта, че това му е позволено по Конституция. Така Ердоган ще председателства кабинета за първи път, откакто беше избран за президент. Гюл не е водил заседания на кабинета, докато заемаше поста.

Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), чийто съучредител е Ердоган, цели да постигне мнозинство на парламентарните избори през юни, така че да може да промени конституцията и да разшири правомощията на президента.

Ердоган обеща да бъде активен президент по време на предизборната кампания през лятото, като заяви, че това е оправдано от факта, че е бил избран от народа. Оттогава той остана верен на думата си, като управлява турската политика по всеки въпрос – от сирийския конфликт до икономиката.