Първите реакции след като Борис Джонсън беше избран за новия лидер на Консервативната партия и премиер на Великобритания, дойдоха от Париж.

Там на среща бяха френският президент Еманюел Макрон и бъдещият председател на Европейската комисия – Урсула фон дер Лайен. Те поздравиха Джонсън и се обединиха около идеята да работят успешно с новия британски министър-председател.

Предстои решаване на доста трудни проблеми, а залогът е огромен за гражданите на ЕС и на Обединеното кралств, посочи Урсула фон дер Лайен. Макрон пък припомни, че досегашния британски премиер Тереза Мей не е спъвала функциите на ЕС. С това се подразбира, че оттук отношенията между двете страни може и да бъдат различни.

Обиколката на фон дер Лайен започва от Париж, именно, защото Макрон беше този, който предложи германският министър на отбраната за поста в ЕК. Тя разполага само с няколко седмици, за да предложи състав на бъдещата ЕК. Задачата ще е трудна, особено след категоричното ѝ обещание в нея да има равен брой жени и мъже.

От Париж Урсула фон дер Лайен се насочва към Полша, където неизбежно ще се говори за върховенството на закона и спазване на принципите на правовата държава