Борис Джонсън ще е новият министър-председател на Великобритания, съобщи Би Би Си.

Той ще заеме поста и на лидер на Консервативната партия и така ще застане начело на правителството. Общо 160 хил. членове на партията гласуваха. Джонсън получи подкрепата на 92 153 от тях.

Снимка: btvnovinite.bg

„Изключителна чест и привилегия” – така описа длъжността си новият премиер. За него е било удоволствие да работи за кабинета на вече бившия премиер Тереза Мей и се възхищава на страстта и решителността, с които тя е действала.

Втори в надпреварата остана външният министър Джереми Хънт. Той получи подкрепата на 46 656 членове на партията. Джонсън определи министъра като пример за добри идеи, които, шеговито, обеща да открадне.

Какви са реакциите на европейските лидери?

Тереза Мей написа в социалната мрежа „Туитър”: „Поздравления! Сега трябва да работим заедно, за да осъществим брекзит, който да е полезен за страната и да държим Джеръми Корбин (лидерът на опозицията) извън правителството. Имаш пълната ми подкрепа”.

Българският премиер Бойко Борисов и външният министър Екатерина Захариева също поздравиха своя колега. 

„Уверен съм, че независимо от предизвикателствата, ще съхраним и развиваме успешното сътрудничество в  интерес на нашите народи и като принос за по-сигурна и просперираща Европа“, написа Борисов. 

В поздравителното си писмо Захариева беше уверена, че двустранните отношения и активен диалог между двете страни ще продължат да се развиват.

Шотландският премиер Никола Стърджън изпрати своите поздравления към Джонсън, но подчерта, че има „дълбоки притеснения" за неговия пост като премиер.

„Сигурна съм, че шотландските граждани не биха дали ключовете за „Даунинг стрийт 10" в ръцете на някого с подобни виждания и минало”, написа тя в „Туитър”.

Американският държавен глава Доналд Тръмп също се включи към поздравленията. „Той ще бъде велик", обяви Тръмп в социалните мрежи.

Лидерът на евроскептичната партия „Брекзит” Найджъл Фараж пожела на Джонсън като министър-председател да доведе брекзит до край преди 31 октомври. „Има ли куража да го направи?”, подчерта той.

Поздравления отправи и иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф. В публикация той изтъква, че Иран не търси конфронтация. „Имаме над 2000 хил. км брегова ивица в Персийския залив. Това са наши води и ще ги защитаваме", допълва министърът в „Туитър".

Джонсън бе поздравен и от френския президент Еманюел Макрон, както и бъдещият председател на Европейската комисия - Урсула фон дер Лайен.

Джонсън поема управлението на страната в ключов момент. Той обеща, че брекзит ще се случи преди уговорената с ЕС дата – 31 октомври. По думите му партията трябва да покаже „историческа способност да балансира конкурентните инстинкти – да поддържа желанието за близки отношения с ЕС с желанието за демократическо самоуправление”.

Снимка: btvnovinite.bg

По време на кампанията за нов премиер и лидер на партията се разви сериозен вътрешнопартиен бунт. Няколко министри, включително финансовият министър Филип Хамънд, заплашиха с оставки. Основна причина е решението на Джонсън страната да напусне ЕС без сделка, вместо да има ново отлагане на брекзит.