Това е седмицата, в която всичко в Обединеното кралство би трябвало да се промени, но в крайна сметка може да си остане същото.  

Борис Джонсън ще е новият премиер на Великобритания. 160 хиляди членове на консервативната партия гласуваха кой да замени Тереза Мей на поста, след като тя подаде оставка заради неслучилия се брекзит.

Разликите в темперамента и характера на Мей и нейния наследник едва ли биха могли да бъдат по-категорични.

Не е „Майка Тереза“

Борис Джонсън – популистът, подкрепящ брекзит или очарователният, широкостроен лондончанин… Великобритания няма представа какъв лидер получава.

Джонсън е бивш кмет на Лондон и бивш външен министър в кабинета на Мей, подал оставка като протест срещу подхода й към брекзит.

Като дете искал да е „крал на света“. И има няколко причини мечтата му да стане реалност – поне в очите на някои британци, за които „Островът“ е светът.

Първо, има запомнящ се стил. Хаотичният му начин на правене на политика обижда толкова, колкото и омайва. Известен е с привидно безсмислените си коментари, като например, че жените, които носят бурки, изглеждат „като пощенски кутии“, а хората от Папуа Нова Гвинея са „човекоядци”.

Снимка: Reuters

Обиждал е почти всички световни лидери и обещавал „глобален тур за извинение”.

Уволняван е два пъти за лъжа. Платил на любовница да направи аборт. Призна, че е взимал кокаин.

Другата му страна – може да бъде обезоръжаващо очарователен, като полага големи усилия да спечели хората, особено лично.

Способността му да ласкае и да накара другите да се чувстват харесвани донякъде обяснява как Джонсън успя да спечели два мандата като кмет на Лондон.

Героят на брекзит

Второ, неговата политика и политическа амбиция. Джонсън изигра решаващата роля в референдума за напускане на ЕС.

През 2016 г., под огромния натиск от тогавашния министър-председател Дейвид Камерън да подкрепи кампанията „Остани“, Джонсън разбива редиците и се обявява за брекзит в последния момент.

Това го прави герой на поддръжниците на евроразвода.

Няма да е скучно

Третата и най-важна причина, заради която Джонсън разделя общественото мнение – личните му качества, морал и подготовка.

Снимка: Reuters

Според приближени от екипа му, той става в 5 ч. сутринта, поглъща сутрешната преса и в 6 ч. вече иска да обсъжда задачите за деня. Егоистичен, забравил чувствителността и нуждите на останалите и пълен аматьор, казват други.

Две много различни мнения за един и същ човек. Напълно възможно е обаче и двете да са верни.

Много истории поставят под въпрос неговия морал. От мрачните твърдения за личния му живот до предполагаем заговор за пребиване на журналист.

Въпреки полярните мнения, консерваторите му гласуваха доверие. И най-важният аргумент се оказа този, заради който Тереза Мей напусна поста – брекзит.

Време разделно

Обединеното кралство буксува в кризата брекзит повече от три години.

За повечето британски политици това е непреодолим проблем. Джонсън обаче смята, че брекзит е огромна възможност.

Основната причина разводът все още да не е случил е, че политическата класа във Великобритания не може да реши какво иска.

Тереза Мей управляваше без парламентарно мнозинство след изборите през 2017 г. Липсата на консенсус означаваше само едно – без компромис от Брюксел или печелене на опозиционни гласове, сделката й с ЕС за брекзит е винаги обречена.

Същата съдба може би очаква и нейния наследник.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Той обеща да изведе Великобритания от ЕС на 31 октомври, със или без споразумение. „Да става какво ще“, каза Джонсън. Новоизбраният премиер смята, че ЕС може да бъде убеден да приеме предоговаряне на условията, ако Великобритания покаже, че е готова да излезе и без договор. Заяви, че няма да плати договорената сума от 39 милиарда лири, ако не получи по-добро споразумение.

Утре Борис Джонсън ще встъпи в длъжност. Големият въпрос е дали той ще успее там, където Тереза Мей се провали. И ако да, то как ще изглежда този успех?