Все още няма ясен отговор на въпроса дали производителите на ваксини ще трябва да адаптират своите лекарства срещу COVID-19, за да противодействат на бързо разпространяващия се вариант "Омикрон". Това заяви ръководителят на Европейската агенция по лекарствата Емер Кук.

Силно мутиралият вариант, който вече се среща в десетки държави, изглежда е по-заразен от предишните щамове и предизвиква нови вълни от инфекции в световен мащаб. 

Ръководителят на Европейската агенция по лекарствата обаче заяви, че е твърде рано да се каже дали е необходима специфична за "Омикрон" ваксина.

"Все още няма отговор на въпроса дали ще се нуждаем от адаптивна ваксина с различен състав, за да се справим с този "Омикрон", или с други варианти", каза Емер Кук.

"Трябва да видим повече данни за въздействието на варианта върху ефективността на одобрените ваксини, както и да съберем допълнителни доказателства", съобщи тя, цитирана от БГНЕС.

Това включва настоящата ефективност на ваксините за предотвратяване на леки и тежки заболявания, както и на хоспитализация и смърт, добави Кук. Тя отбеляза, че с пет ваксини и шест лекарства за лечение на COVID-19 "сме в много по-силна позиция от миналата година".

"Разполагаме с много повече инструменти", каза Кук.

Точно преди година Европейският съюз разреши използването на първата от петте ваксини за COVID-19, които вече са достъпни в блока на 27-те държави заедно с няколко вида лечение.

В понеделник Европейската комисия разреши ваксината, произведена от американската компания "Новавакс", като пета официална ваксина, часове след като ЕМА даде разрешение.

Длъжностните лица се надяват, че ваксината, направена по по-конвенционална технология от останалите, ще помогне да се убедят колебаещите се относно ваксинирането да се включат.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!