Екип от експерти по сигурността от ООН е посетил сирийския град Дума, където се предполага, че е била извършена химическа атака. Ако екипът прецени, че ситуацията позволява, мисията на международните инспектори от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) ще започне днес. Това обяви сирийският посланик в ООН Башар Джафари пред Съвета за сигурност на организацията.

Вчера стана ясно, че експертите на ОЗХО все пак ще бъдат допуснати да влязат в Дума.

Снимка: Reuters

Същевременно руски военен заяви пред руския тв канал „Россия 24“, че в града е била открита лаборатория на бунтовниците, в която са се произвеждали химически оръжия и са се съхранявали компоненти за неговото производство. Алексей Родионов от руска бойна част по химическа защита в Сирия заяви, че „в склада бе открит контейнер с хлор, аналогичен на използвания от бунтовниците за постановката на режисирания фейков сюжет“.

Сирийски активисти обвиниха правителството в Дамаск, че неговата армия е извършила на 7 април химическа атака срещу контролирания тогава от бунтовници град Дума, в която са загинали десетки цивилни, включително деца. Това предизвика ракетни удари на Великобритания, САЩ и Франция миналата събота срещу военни обекти в Сирия.

Първоначално Москва твърдеше, че не е имало никакво нападение с химическо оръжие в Дума, а после обвини бунтовниците, че това е тяхна провокация, извършена с британска помощ, което Лондон отрече, припомни Ройтерс.