Инспекторите от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) ще бъдат допуснати утре до мястото на предполагаемата химическа атака в Сирия, съобщи Би Би Си, като цитира руски официален представител.

Международният екип е в Сирия от събота, но досега не беше допуснат в Дума, където жителите живеят сред руини, а информацията е противоречива.

Някои разказват за удари, замайване и смърт, а други твърдят, че няма симптоми, свързани с химическо оръжие.

Междувременно сирийски военни източници опровергаха съобщенията за ракетна атака срещу военновъздушната база „Шайрат“ в провинция Хомс. Според източниците сирийската противоракетна отбрана се е задействала рано днес, но се оказало фалшива тревога.

„Шайрат стана обект на американски въздушен удари миналата година в отговор на атака със зарин по контролирания от бунтовниците град Хайн Шейхун.

Говорител на Пентагона е заявил за Ройтерс, че „не е имало американска активност в района по това време“.

Междувременно от Сирия дойде фалшива тревога за ракетна атака. Сирийската държавна телевизия съобщи тази сутрин, че противоракетната отбрана е свалила ракети, изстреляни срещу военновъздушната база Шайрат близо до Хомс. Информацията беше опровергана от военни източници.