Европейската комисия (ЕК) представя днес годишните доклади за състоянието на върховенството на правото във всички 27 държави от Европейския съюз (ЕС).

Оповестяването на докладите вероятно ще е в ранния следобед. Това са петите поред, които отчитат върховенството на правото за всички членки, и първите, които ще оценят ситуацията и в най-напредналите страни-кандидатки от Западните Балкани.

Преди този вид оценка за всички, само за България и Румъния от 2006 г. действаше Механизъм за сътрудничество и проверка.

Той беше прекратен официално на 15 септември миналата година, а двете страни получават докладите си заедно с останалите европейски държави.

 

Докладите на ЕК са средство за годишна оценка на демократичните процеси, въведени са по инициатива на Европейския парламент.

Реакциите към годишните оценки обаче са разнопосочни. За едни те са критерий за обвързването на правовата държава с получаване на пари от европейския бюджет. Но за някои институции, сред които Европейската сметна палата, ЕК не дава достатъчна прозрачност за източниците си на данни.

Европейският парламент пък критикува Комисията за прекалено дипломатичен тон.

В частта за България днес ще е важно каква е оценката на Брюксел за конституционните промени, приети от Народното събрание преди точно 6 месеца.