Еврокомисията няма да се намесва в дебата за затварянето на ски курортите, стана ясно от изявление на комисаря по здравеопазването.

Според Стела Кириакидес няма формула, която да се прилага за всички страни, тъй като ситуацията е различна във всяка държава.

„Решението дали да се разреши ски туризмът е от национална компетентност, не европейска. Важен е фактът, че вдигането на ограниченията твърде рано може да увеличи риска от възраждане на вируса“, заяви говорителят на ЕК – Щефан де Кеерсмекер.

Австрийският министър на туризма обясни, че страната ще вземе самостоятелно решение кога и дали курортите ще отворят. Според канцлера Себастиан Курц постигане на общоевропейско решение е прекалено.

Бавария вече въведе задължителна карантина за всички, които отиват за един ден до Австрия, например, за да карат ски.

Франция също иска отлагане на старта на зимния сезон. Ски лифтовете няма да работят, но хотелите в зимните курорти могат да приемат гости, които да се разхождат на чист планински въздух. Ресторантите и баровете ще останат затворени.

„Не можем да позволим план за отваряне по време на Коледа. Приветствам позицията на Европейската комисия, която се стреми към хармонично решение по този въпрос и по отношение на предпазливостта“, заяви френският премиер Жан Кастекс.

Италия е съгласна ски курортите да останат затворени по празниците, но среща недоволството на бранша.

Курортите в Швейцария вече приемат туристи.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!