Германия ще търси общоевропейско съгласие ски курортите да останат затворени до януари следващата година.

Целта е да се забави разпространението на коронавируса на Стария континент.

Част от първите горещи точки на вируса в началото на годината бяха именно в ски курортите. Сега Берлин ще търси съгласието на страните в Европейския съюз за отлагането на старта на зимния сезон.

Подкрепа идва от Франция и Италия, където хората по традиция се насочват към курортите по коледните и новогодишните празници.

Последваха реакциите на заетите в бранша.

„Мерките ни поставиха в неудобно положение. Зимният сезон миналата година приключи шест седмици по-рано. Сега се оказва, че не можем да работим до 20 януари. Това за нас са 10 месеца без работа“, коментира Пиер де Монвалие, който е собственик на ски училище.

Австрия се възпротиви на предложението. Министърът на туризма Елизабет Кьостингер заяви, че ако ЕК забрани зимния туризъм, правителството ще очаква съответната компенсация за загубите.

На фона на реакциите в Австрия, Бавария ще въведе карантина за любителите на зимните спортове, пътуващи в чужбина, дори и за кратко.

Позицията на България

След новината от Германия българското Министерство на туризма излезе с официална позиция за зимния сезон в България.

От ведомството припомнят, че от 27 ноември до 21 декември у нас са преустановени „групови туристически пътувания, екскурзии с организиран транспорт в страната и чужбина и групови посещения на туристически обекти в страната“.

От Министерството на туризма припомнят още, че на 21 октомври тази година са определени противоепидемични правила в зимните курорти, които да гарантират здравето и безопасността на туристите.

„Мерките обхващат дейността на кабинковите въжени линии, седалковите лифтове и влекове. Туристите задължително трябва да покриват носа и устата си с маска или друго предпазно средство при престой в кабината и на лифт станциите. Броят на пътуващите в закритите лифтови съоръжения може да бъде ограничаван по преценка на оператора. Кабините да се дезинфекцират по график, а в ски гардеробите да се въведе специална организация за дистанция и дезинфекция. Групите в ски училищата не могат да надвишават 10 души. Към днешна дата категорично можем да твърдим, че ски курортите Боровец, Банско и Пампорово отговарят на поставените изисквания в резултат на направените от тяхна страна сериозни инвестиции“, се чете в позицията.