11,5% от пълнолетните българи възнамеряват да ползват някакъв вид туристическа услуга в зимния сезон. Това се равнява на около 600 000 души. Други 23% планират да почиват, но по-скоро на гости на роднини и познати или в собствени вили.

Това показва проучване на „Галъп интернешънъл“ по телефона сред 1000 пълнолетни българи.  

59,5% не планират каквото и да било по отношение на почивка през зимата, а останалите се колебаят в отговорите си.

Осезаемо е влиянието на ситуацията около коронавируса

Повече от една пета от всички запитани признават, че плановете им да почиват или да не почиват са силно повлияни от ситуацията с коронавируса. Такъв е делът и сред онези, които плануват да пътуват.

Около 60% от възнамеряващите да почиват като туристи тази зима се канят да празнуват коледните и новогодишните празници като туристи в България. Това са близо 400 000 души.

Пет пъти по-малко пък са онези, които планират да прекарат Коледа и Нова година като туристи в чужбина, а сигурните от тях са на пренебрежимо ниски нива.

Извън коледните празници - на ски или друг тип почивка през зимата, планират да отидат като туристи в България около 260 000 души.

СПА, винен, културно-исторически и пр. туризъм в България, извън Коледа и Нова година, планират общо около 500 000 българи, а около 200 000 от тях смятат, че на този етап са сигурни, че ще ползват такава туристическа услуга.

Подобен туризъм в чужбина на този етап е план на около 80 000 души, макар че само една четвърт от тях са съвсем сигурните.

Очаква се спад с 4 пъти на пътуванията у нас и със 7 пъти в чужбина спрямо миналата година

Броят на деклариращите планове за поне едно туристическо пътуване през зимния сезон в България (общо около 600 000 души сега), спрямо аналогичния период на миналата година, е спаднал около четири пъти, а в чужбина (общо около 160 000 души сега) – около седем пъти, обобщават от „Галъп интернешънъл“.

Средната планирана сума за зимна почивка сега е 1252 лв., а преди година е била 985 лв. Вероятно ръстът на сумата сега се дължи и именно на факта, че очаквания наистина да пътуват като туристи имат най-вече по-платежоспособните българи.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!