Разнородни реакции сред евродепутатите предизвика европейският план за създаването на мигрантски центрове извън територията на Европейския съюз.

В момента около половин милион са мигрантите, на които е отказано убежище на територията на Съюза, но само една пета са напуснали доброволно.

Италия направи първи стъпки за прехвърляне на мигранти към новосъздадените си центрове в Албания, но се сблъска с липсата на единство в Европа кои мигранти могат да бъдат отпращани и кои от родните им страни са безопасни.

В този контекст европейското предложение за мигрантски центрове в трети страни очаквано предизвика сблъсъци. 

„Чакаме ново предложение за връщане на мигранти в първите 100 дни на следващата Европейска комисия“, заяви Томас Тобе от Европейската народна партия.

„След като италиански съд реши, че споразумението с Албания е незаконно, Урсула фон дер Лайен трябва веднага да забрави за нехуманното предложение за центрове за депортиране“, посочи Ираче Гарсия Перес от „Прогресивен алианс на социалисти и демократи“.

 

За едни бъдещите центрове са единственото спасение от нелегалната миграция, за други – те са концентрационни лагери.

„Веднага спрете този Пакт за миграцията и веднага спрете санкциите, наложени на Унгария“, отбеляза Кинга Гал, „Патриоти за Европа“.

„Да се построят затвори, за да пращат вътре мигранти, е ужасяващо. Това са концентрационни лагери за хора, чиято единствена грешка е била да избягат, за да спасят живота си“, коментира Естрейа Галан от Европейската левица.

„Ако чужденците отказват да си тръгнат доброволно, просто не трябва да им се оставя избор. Ние решаваме кого оставяме и кого експулсираме“, заяви Сара Кнафо от „Европа на суверенните нации“.

Така ексуплсирането на мигранти вече далеч не е тема табу, а се превръща в официална политика.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK