Джо Байдън се оттегли от президентската надпревара през 2024 г. Това съобщи самият той в профила си в социалната мрежа Х. Той предлага вицепрезидента си Камала Харис за кандидат за президент.

Вотът ще е на 5 ноември. Джо Байдън трябваше да се изправи срещу Доналд Тръмп, който натрупа преднина след неуспешния за Байдън дебат. Именно това породи критики и призиви настоящият президент на САЩ да не се впуска в битка за втори мандат. 

В резултат на това изборите навлизат в непозната територия. Байдън обяви, че повече няма да се стреми към Белия дом.

„Мои колеги демократи, реших да не приема кандидатурата и да съсредоточа цялата си енергия върху задълженията си като президент до края на мандата си. Първото ми решение като кандидат на партията през 2020 г. беше да избера Камала Харис за мой вицепрезидент. И това беше най-доброто. Днес искам да предложа пълната си подкрепа за Камала като кандидат на нашата партия тази година. Демократи, време е да се обединим и да победим Тръмп. Нека направим това“, обяви Джо Байдън в профила си в Х.

Той обяви решението си в писмо, публикувано в социалните мрежи.

„Мои съграждани американци, през последните три години и половина постигнахме голям напредък като нация. Америка не е била в по-добра позиция за лидерство, отколкото днес“, пише президентът на САЩ.

„Знам, че нищо от това не би могло да бъде направено без вас, американския народ. Заедно преодоляхме пандемия, която се случва веднъж на век, и най-тежката икономическа криза след Голямата депресия. Защитихме и съхранихме нашата демокрация. И съживихме и укрепихме съюзите си по света“, продължава Байдън.

„За мен беше най-голямата чест в живота ми да служа като ваш президент. И макар че имах намерение да се кандидатирам за преизбиране, смятам, че е в най-добрия интерес на моята партия и на страната да се оттегля и да се съсредоточа единствено върху изпълнението на задълженията си като президент до края на мандата си“, допълва американският президент.

В писмото Джо Байдън казва, че по-късно тази седмица ще говори пред нацията по-подробно за решението си.

 

„Засега ми позволетеда изразя най-дълбоката си благодарност към всички, които работиха толкова усилено, за да бъда преизбран. Искам да благодаря на вицепрезидента Камала Харис за това, че беше изключителен партньор в цялата тази работа. И позволете ми да изразя искрената си благодарност към американския народ за вярата и доверието, които ми оказа“, пише още американският президент.

„Днес вярвам в това, в което винаги съм вярвал: че няма нищо, което Америка да не може да направи - когато го правим заедно. Просто трябва да помним, че сме Съединените американски щати“, завършва писмото си Джо Байдън.

Събитието идва след месеци на спекулации относно възрастта и годността на Байдън да служи още четири години - на фона на поредица от гафове на високо ниво и катастрофално представяне в дебатите.

81-годишният Байдън преди това настояваше, че е в състояние да победи Тръмп на предстоящите избори, но се сблъска с призиви от собствената си партия да се оттегли.

Колегите му демократи обаче загубиха вяра в умствената му острота и способността му да победи Доналд Тръмп.

По време на предизборната кампания Джо Байдън даде положителен резултат за COVID-19, като симптомите бяха леки, включително „общо неразположение“.

Вниманието сега ще се насочи към това кой ще го наследи, като изборът вероятно ще стане на Националния конгрес на Демократическата партия през август.

Кои са най-забележимите гафове на Байдън

 

Объркване на световните лидери с техните предшественици – наскоро той нарави именно това, като нарече Зеленски Путин. А преди време стори същото с Еманюел Макрон, който сбърка с Франсоа Митеран, който почина през 1996 г.

Джо Байдън бърка и името на „Хамас“. Освен това има гафове и с войните в Украйна и Ирак. През юни 2023 г. Байдън обърка войната на САЩ в Ирак с руската инвазия в Украйна.

Тогава той казва, че руският президентът Путин е бил отслабен от бунт, извършен от „Вагнер“.

„Наистина е трудно да се каже. Но той явно губи войната в Ирак. Той губи войната у дома и се превърна в парий (презрян човек – б.р.) по целия свят”, заяви американският президент в отговор на въпроса дали позициите на Владимир Путин са отслабени в следствие на агресивната война, която води срещу Украйна и след метежа от страна на „Вагнер“.

В интервю за предаването Black America Votes Байдън изглежда забравя името на секретаря по отбрана на Съединените щати Лойд Остин. Не само това, но Байдън използва и най-неподходящия заместител – „онзи чернокожият“.

Освен словесни грешки, президентът на САЩ имаше и някои координационни.

През 2021 г. няколко пъти се спъна, докато се опитва да изкачи стълби към Air Force One.

Година по-късно той падна от велосипед, като за причина бе посочено заклещване на скобите на педалите.

През 2023 г. се спъна и падна върху торба на сцената на церемонията по дипломирането във Военновъздушната академия на САЩ в Колорадо Спрингс.

Кой е Джо Байдън?

 

Джо Байдън е американски политик от Демократическата партия, 46-и по ред и настоящ президент на Съединените американски щати.

Той е вицепрезидент на страната при президента Барак Обама за два мандата в периода 2009 – 2017 г. Преди това е сенатор от щата Делауеър в продължение на 36 години от 1973 г.

Съпруга на Байдън и първа дама на САЩ е преподавателката Джил Байдън.

Джоузеф Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в Скрантън, Пенсилвания. През 1969 г. той става адвокат, а през 1970 г. е избран за член на окръжния съвет (County council) на Делауеър.

През 1972 г. се кандидатира за сенатор от щата Делауеър в Сената на САЩ. Кампанията му се управлява от сестра му Валери Байдън Оуенс, попълнена е и от други членове на семейството, поради липсата на средства за наемане на професионални служители, и разчита на раздаване на листовки с позициите му.

Байдън се концентрира върху изтеглянето от Виетнам, околната среда, гражданските права и „промяната“. На 7 ноември 1972 г. Байдън изненадващо побеждава републиканския сенатор-ветеран Джеймс Богс с 3162 гласа и става петият най-млад американски сенатор в историята.

На 18 декември 1972 г., в катастрофа загиват съпругата и дъщеря му, а синовете му са ранени. Колата на Нийла Байдън е блъсната от камион, докато тя излиза от пресечка, шофьорът на камиона е оправдан.

Трагедията разтърсва Байдън. Той обмисля да се откаже от сенатското си място, за да се грижи за синовете си, но е убеден да заеме поста от лидера на демократите в Сената Майк Мансфийлд и произнася клетвата за встъпване в длъжност до леглото на един от синовете си. Байдън не работи всяка година на 18 декември.

Преизбиран е през 1978, 1984, 1990, 1996 и 2002 г. и е на шесто място по най-дълга служба в настоящия Сенат. Байдън се откроява сред сенаторите с това, че пътува до работното си място с държавната железница и с това, че е на дъното на таблицата по лично богатство, оценявано на $100 000-$150 000.

Джо Байдън е дългогодишен член на Сенатската комисия по външни отношения. В отговор на отказа на Конгреса на САЩ да ратифицира договора SALT II, подписан от съветския лидер Леонид Брежнев и президента Джими Картър през 1979 г., Байдън по своя инициатива се среща с министъра на външните работи на СССР Андрей Громико, информира го за американските тревоги и интереси и осигурява няколко промени, които вземат предвид противопоставянето от страна на Комисията по външни отношения.

Байдън редовно пътува до Балканите през 90-те години, застъпва се вдигането на оръжейното ембарго и обучението на босненските мюсюлмани, разследването на военни престъпления и военни удари на НАТО. Според Байдън на среща с югославския президент Слободан Милошевич той го нарича „военнопрестъпник“, макар някои от присъстващите на срещата да не си спомнят такова изказване

През 1991 г. Байдън гласува против резолюцията за Войната в Персийския залив. През 2002 г. заявява, че Саддам Хюсеин е заплаха за националната сигурност и няма друг избор, освен заплахата да бъде елиминирана. Той гласува в подкрепа на резолюцията за нахлуването на САЩ в Ирак, по-късно определяйки гласа си като „грешка“, но след това предлага резолюции за промяна на американска стратегия.

Байдън е водещ застъпник на идеята за създаването на хлабава федерация от етнически държави на кюрдите, шиитите и сунитите в Ирак. През септември 2007 г. Сенатът приема незадължаваща резолюция в подкрепа на подобен план. Политическото ръководство на Ирак отхвърля такова предложение като де факто разделяне на страната, а американското посолство в Ирак се дистанцира от идеята.

След Руско-грузинската война през август 2008 г. Байдън подтиква администрацията на президента Джордж У. Буш да подкрепи пакет от $ 1 млрд. за възстановяването на Грузия.

Снимка: Reuters

Байдън печели президентските избори през 2020 година заедно с кандидата за вицепрезидент Камала Харис. Изборът на Байдън и Харис е оспорван от другия основен претендент – настоящият към този момент президент на страната Доналд Тръмп, който обявява себе си за победител.

Доказателства за предполагаемите „огромни измами“ и „кражба на избора“ обаче не са предоставени, като фактите потвърждават, че изборите са били честни и гласовете на избирателите са отчетени коректно а практически всички заведени от Тръмп и поддръжниците му искове в американските съдилища към декември 2020 година, включително във Върховния съд, биват отхвърлени.

Снимка: Ройтерс

След проведеното от избирателната колегия гласуване, Байдън е поздравен за победата и от най-висшите политици в Републиканската партия, включително от лидера на мнозинството в американския Сенат, Мич Макконъл.

Байдън встъпва в длъжност като 46-ия президент на САЩ на 20 януари 2021 г. При встъпването си той е на 78 години и 61 дни, което го превръща в най-възрастния президент в историята на САЩ. Също така се превръща във втория президент католик след Джон Кенеди. На 20 ноември 2022 г. Байдън се превръща в първия президент на САЩ, навършил 80 години, докато е на поста.