Американският президент Доналд Тръмп наложи нови санкции срещу Иран, съобщи "Ню Йорк Таймс". От изказването на държавния глава става ясно, че Вашингтон предпочита да засили натиска върху "осакатената иранска икономика" пред това да предприеме незабавни военни действия.

Новите санкции идват няколко дни, след като преди дни Техеран свали американски безпилотен самолет, като твърдеше, че е навлязъл в иранското въздушно пространство. От Вашингтон отрекоха да са навлизали в иранското небе, като обясниха, че дронът е летял в международно пространство в Ормузкия проток. Влияние оказа и скорошният инцидент с двата танкера в Оманския залив.

Други причини за обтягането на отношенията между двете страни са предупрежденията за надвишаване на запасите на обогатен уран от страна на ислямската република. Изострянето продължава повече от година, след като през май 2018 г. Тръмп се оттегли от ядрената сделка с Иран и продължи с „наказанията”. 

Загубите за Иран след санкциите са главоломни. Между 2012 и 2016 г. страната е изгубила над 160 млрд. долара в износ на петрол, а след подписването на ядрената сделка Техеран получи достъп до замразени активи на стойност над 100 млрд. долара, като в същото време се завърна на международните пазари. 

Решението на американския президент ще спре достъпа на ирански лидери до финансови инструменти. Очаква се санкциите са повлияят сериозно на върховния религиозен водач на Иран – Али Хаменей.

Целта на новите рестрикции е да повлияят върху ключови икономически сектори на азиатската страна като износа на петрол и международната търговия като цяло. През април тази година САЩ буквално забраниха на 5-те най-големи купувачи на ирански нефт и газ да търгуват с Техеран. Китай се обяви против решението на администрацията на Тръмп, което се отрази сериозно на цените на суровия петрол.

Иран най-вероятно няма да закъснее с отговор. Въпреки международната икономическа изолация, в която е поставена страната, заплахата за допълнително снабдяване и обогатяване на уран няма да остане незабелязана за големите сили. Неотдавна от Техеран предупредиха, че биха затворили маршрутите през Оманския залив, а това несъмнено ще е удар по световната икономика.

Въпреки острите критики и санкции към Иран, Тръмп е готов да говори. Това е и „скритият път" към масата за преговорите, защото никой не иска да влиза във военни действия в критичен за международните отношения момент.

Това потвърждава и държавният секретар на САЩ Майк Помпео. Вчера той беше на визита в Саудитска Арабия, където се срещна с лидерите на страната, за да координира разговори, свързани с иранската криза. По думите му Иран трябва да ограничи военната си дейност в региона и да прекрати подкрепата на паравоенни групировки.