Най-голямата германска банка Дойче банк е превела случайно сума от 6 милиарда долара на клиент, след като бил въведен грешен номер на сметка, предаде Франс прес, цитирайки информация на Блумбърг от снощи.

Млад служител на подразделението за валутни операции е направил тази грешка през юни, уточнява Блумбърг, като се позовава на информиран източник.

Шестте милиарда долара са прехвърлени на американски спекулативен фонд, който е клиент на банката, и ден по-късно са възстановени. Служителят е обработил "брутна сума вместо нетна", според публикацията.

Дойче банк, която е изправена пред хиляди правни спорове, обяви в неделя мащабна реорганизация на дейностите си и промени в ръководството.

Германската банка се оказа замесена в повечето големи банкови скандали от последните години - манипулиране на междубанкови лихви, съмнителни сделки при търговия с квоти за въглеродни емисии - като за някои от тях й бяха наложени огромни глоби (например 2,5 милиарда долара в САЩ през юни), припомня АФП.

Компанията е затънала в 6000 съдебни дела, които правят трудно изпълни обещанията за печалба. Освен това групата ще закрие корпоративното си банкиране и бизнеса с ценни книжа в Русия до края на годината на фона на подозрения в пране на пари.

Служителите на Дойче банк са общо над 98 000, а оборотът й е 32 милиарда евро.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!