Датският премиер Ларс Льоке Расмусен започна днес преговори с две десни партии, за да избегне падането на правителството си, до което може да се стигне заради разногласия за данъците за богатите, предаде Франс прес.

Начело на кабинета на малцинството (с 34 места от 179 места в парламента), съставен само от една партия - десноцентристката Венстре - Расмусен управлява благодарение на подкрепата на друга важна политическа формация, антиимигрантската Датска народна партия, която има 37 места в парламента. Подкрепа за правителството дават и две десни формации - Либералният алианс и Консервативната народна партия. Те имат съответно 13 и 6 места в парламента.

Либералният алианс обаче заплаши да свали правителството, ако то не намали с 5% данъка за хората с най-високи доходи. Датската народна партия, която привлича избиратели от средите в по-неравностойно положение, е против тази идея. Така се стигна до настоящата криза.

Изходът от нея е само един - да се позволи на двете малки десни партии да влязат в правителството. Председателят на Либералния алианс Андерс Самуелсен каза, че ако това се случи, той ще смекчи изискванията си за данъците на богатите.

Целта за десницата е да се задържи на власт, в момент когато допитванията показват, че лявата опозиция може да спечели изборите, ако те бъдат произведени сега, отбелязва АФП.

Расмусен е на власт от юни 2015 г., но популярността му спадна заради започнатото от него реформиране на социалната система, която либералите смятат за прекалено щедра, и заради бюджета за образованието. Политиката на премиера за затягане на имиграционните правила и на разпоредбите за кандидатите за убежище, е много критикувана в чужбина, но е подкрепяна от повечето политически партии в Дания и дори от основната опозиционна сила, Датската социалдемократическа партия.